Riscul de avalanşă în Munţii Făgăraş este în creştere. În acest sezon, în ţară, sunt înregistrare deja patru decese în urma unor avalanşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă Sorin Sanda
Foto Arhivă Sorin Sanda

Prognoza meteo pentru următoarele anunţă precipitaţii solide abundente, ceea ce va duce la ridicarea riscului de avalanşă în Munţii Făgăraş de la gradul trei (însemnat), la gradul patru (ridicat). Nu trebuie neglijat faptul că, până în acest moment, în ţară, patru persoane au murit după ce au fost surprinse de avalanşe.

În acest moment, stratul de zăpadă măsurat la staţia meteo Bâlea Lac, la altitudine echivalentă cu Cota 2000 Transfăgărăşan, este de 110 centimetri, iar riscul de avalanşă este de gradul trei Î(însemnat) la altitudini de peste 1.600 metri şi gradul doi (moderat) sub aceasta altitudine. 

'A crescut foarte mult numărul practicanţilor de sporturi de aventură, unii dintre ei neluând în seamă acest risc"

Toate traseele montane din judeţul Argeş vor rămâne, în continuare, închise. Pe versanţi, sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt de până la 30 de centimetri, peste stratul existent deja, îngheţat, existând toate condiţiile alunecării cu uşurinţă şi apariţia de avalanşe însemnate cantitativ.

"Prognoza meteo pentru următoarele zile este cu precipitaţii solide abundente, ceea ce va duce la ridicarea gradului de risc. Nu trebuie neglijat faptul că, până în acest moment, în ţară, numărul decedaţilor în avalanşă în acest sezon este de patru, iar în ultima perioada am avut şi în judeţul nostru o avalanşă cu două victime care au fost salvate. În perioada 2010-2016, pe fondul unor ierni mai uscate şi relativ mai calde, existenţa pericolului de avalanşă nu a mai fost luată în seamă. Totodată, a crescut foarte mult numărul practicanţilor de sporturi de aventură, unii dintre ei neluând în seamă acest risc. Ultimele două ierni au fost deja cu o revenire la normalul cantităţilor de zăpadă, ceea ce a condus imediat şi la înmulţirea cazurilor grave cu turişti implicaţi în avalanşe", anunţă Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş..

Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană,este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT.  "De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 16:30 este deja intuneric. În afara echipamentului obligatoriu iarna (încalţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, precum şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. De asemenea, trebuie evitată cu desăvârşire parcarea sau chiar oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, încărcate cu zapada.  În perioada de iarnă, care la altitudini mari durează până la sfârşitul lunii mai, este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite", aminteşte Salvamont Argeş. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite