Pitesti: Maria Barbu, maestra croşetatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteşteanca Maria Barbu are o adevărată pasiune pentru  broderie şi croşetat. De când se ştie lucrează lasetă, goblenuri şi etamină. Lucrările sale au putut fi admirate la zeci de târguri şi expoziţii din întreaga ţară.

De mică a avut o înclinaţie pentru lucrurile care cer migală. A avut şi de la cine să moştenească talentul pentru că mama şi bunica croşetau de zor, împleteau sau ţeseau.  Nu s-a sfiit să ia la rândul său ingliţa în mână şi să le arate celor mai experimentate că şi  ea are îndemânare!

Artizanatul, marea sa dragoste
În adolescenţă  lucra deja feţe de masă iar la 20 de ani, goblenuri. „Mi-a plăcut de cum am văzut prima dată aşa ceva. Era vorba de un peisaj. Părea o pictură în ulei. Era atât de frumos că nu-mi venea să cred că e făcut doar cu acul şi aţa.  M-am speriat puţin când am  văzut  că pentru o palmă de goblen e nevoie de aproape un metru pătrat de scheme. Dar când m-am văzut lucrând la el mi-am dat seama că pentru asta sunt făcută. Mi-am procurat cele mai frumoase modele, am căutat cele mai drăguţe culori şi am lucrat zi şi noapte.” povesteşte Maria Barbu. Treptat a descoperit şi laseta care i-a devenit chiar mai dragă decât goblenurile.

Şi pentru că nimic altceva nu-i plăcea mai mult, s-a hotărât să lucreze pentru Arta Meşteşugarilor.  Împletiturile, goblenurile şi broderiile ajungeau în faimoasele artizanate  de pe vremuri. „Pe-atunci lumea punea mare preţ pe lucrurile de valoare. Când  trebuia  să faci un cadou frumos mergeai la artizanat. Oricine avea în casă măcar o faţă de masă mai  drăguţă, un mileu mai deosebit, lucruri care atunci erau la modă.” îşi aminteşte doamna Maria.

„Am făcut până acum zeci de kilometri de şnur”
A renunţat la job pentru a-şi dezvolta propria sa afacere. „Primeam solicitări din toate părţile, comenzi peste comenzi, şi pur şi simplu nu mai aveam timp şi de serviciu. Prinsesem o dexteritate care-i uimea pe toţi. Ajunsesem să lucrez  chiar şi-n maşină, obicei pe care l-am păstrat până astăzi. Mâinile nu-mi mai stăteau locului. Tot timpul simţeam nevoia să fac ceva, şi cum asta făceam cel mai bine, coseam sau croşetam. Am făcut până acum zeci de kilometri de şnur pentru lasetă numai în timp ce călătoream.

 Din ce în ce mai puţini clienţi
Dacă în urmă cu câţiva  ani tablourile, broderiile şi mileurile Mariei Barbu se vindeau ca pâinea caldă, acum puţini sunt cei care mai cumpără obiecte de artizanat. „Nu mai sunt în vogă, ca altădată. A apus vremea lor. Sunt însă şi nostalgici, e drept, puţini la număr, care ţin să-şi înfrumuseţeze casa cu obiecte de artizanat. Mai sunt şi străinii, care vor să plece de pe meleagurile noastre cu o amintire. Vor să-şi ia un goblen cu Mănăstirea Curtea de Argeş ori un mileu sau o faţă de masă cu harta României”.

Târgurile şi expoziţiile o ajută enorm
Piesele sale au fost expuse la zeci de târguri organizate la Piteşti, Curtea de Argeş, Deva, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Mediaşi, Târgu Jiu, Slatina şi nu numai.  „Chiar la Târgul Moşilor de Vară mi-a mai venit inima la loc văzând că lumea mă mai caută încă. Am şi  dat câteva produse, nu ca pe vremuri ce-i drept, dar ceva mai multe decât într-o zi obişnuită!” mai spune Maria  Barbu.

Ce-i place
Pe lângă pasiunea pentru cusut şi croşetat, Maria Barbu mai are o dragoste veche tot din copilărie, pictura. Când are timp, îşi întinde culorile şi dă frâu liber imaginaţiei.

Ce nu-i place
Nu-i place grandomania, nu suportă oamenii perverşi şi nici pe cei invidioşi. 

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare sumă pe care aţi câştigat-o vreodată din munca dumneavoastră?
M.B. Nu de mut timp am vândut  o faţă de masă uriaşă, în două culori, lucrată manual. Mi-au cumpărat-o nişte italieni drăguţi cu 300 de euro. Le-aş fi dat-o şi cu mai puţin pentru că mi-a crescut inima când am văzut cât de mult şi-o doresc.

Aveţi o fiică, vă moşteneşte îndemânarea?
M.B. Nu pot să spun că nu s-ar descurca, dar i se pare ceva foarte migălos. Preferă să plătească pe cineva să m-ajute decât să-mi facă un metru de şnur.


Profil
Nascută: 3 octombrie 1949, Merişani , judeţul Argeş
Familie: căsătorită, 2 copii
Studii : Şcoala profesională - textile

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite