Ministerul Culturii vrea să cumpere Vila Florica de la moştenitorii Brătienilor: care e stadiul negocierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu peste trei luni, ministrul Culturii a venit în Argeş pentru a confirma că ministerul pe care îl conduce doreşte să cumpere Vila Florica de la Ştefăneşti, „un loc extrem de important pentru istoria României”. Asta după ce Ionuţ Vulpescu anunţase că Ministerul Culturii doreşte să îşi exercite dreptul de preemţiune privind Vila Florica. Care este stadiu negocierilor pentru Vila Florica aflaţi din materialul următor.

Cum de vizita de la începutul lunii martie în Argeş a ministrului Culturii nu s-a mai auzit absolut nimic legat de negocieri sau de alţi paşi legaţi de achiziţionarea Vilei Florica, am luat legătura cu ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu şi cu Nicolae Brânzea, unul dintre moştenitorii Brătienilor, pentru a ne spune mai multe despre stadiul negocierilor pentru Vila Florica, locul unde s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România.

Ministrul Ionuţ Vulpescu: „Fiasco-ul „Cuminţenia Pământului” nu se va repeta în acest caz”

image

Legat de stadiul negocierilor privind cumpărarea Vilei Florica de la moştenitorii Brătienilor, ministrul Ionuţ Vulpescu spune că „Negocierile propriu-zise urmează să înceapă, înainte fiind necesară urmarea câtorva paşi administrativi. Procedura exercitării dreptului de preemţiune a fost demarată. Urmează ca un expert să facă o evaluare a imobilului şi, în funcţie de această evaluare, se va negocia. Momentan avem o ofertă a moştenitorilor, însă nu şi o evaluare a imobilului. Vreau ca întreaga procedură să fie cât se poate de transparentă. Nu am de gând să stabilesc un preţ pe care să îl plătim din bugetul de stat în funcţie de cât credem eu, sau altcineva din minister, că ar merita Vila Florica, aşa cum s-a procedat anul trecut cu „Cuminţenia Pământului”. Atunci, de la o evaluare de 5 milioane de euro, deodată preţul a ajuns la 11 milioane de euro. Fiasco-ul „Cuminţenia Pământului” nu se va repeta în acest caz”.

Ministrul Ionuţ Vulpescu spune că are încredere că se va reuşi achiziţionarea Vilei Florica până în toamnă: „Am văzut declaraţiile publice ale moştenitorilor şi ştiu că şi ei îi doresc ca Vila Florica să rămână în circuitul public şi să revină în proprietatea statului. Important este însă rezultatul evaluării, pentru că în funcţie de acesta se va negocia. Nu e ca şi cum dau bani din buzunarul propriu, ca să pot decide singur dacă preţul cerut de moştenitori este unul corect sau este mare. Avem banii necesari, avem voinţa, mai trebuie însă făcuţi cei câţiva paşi ceruţi de lege. În acest moment este o chestiune strict birocratică, iar birocraţia cere întotdeauna timp”.

Ce spune unul dintre moştenitori: „Preţul propus de noi este de 1,8 milioane euro”

Iată ce spune Nicolae Brânzea, unul dintre moştenitori, legat de viitorul Vilei Florica: „Preţul propus de noi este de 1,8 milioane euro. În ultimele trei luni am primit de la Ministerul Culturii doar un document în care îşi exprima intenţia de a îşi exercita dreptul de preemţiune”.

Legat de varianta ca Vila Florica să ajungă la alt cumpărator, Nicolae Brânzea ne-a declarat că „dacă Ministerul Culturii nu se mişcă, noi trebuie să facem ceva, având în vedere faptul că unii dintre moştenitori au vârste onorabile. Mai sunt discuţii şi cu alţi ofertanţi. Însă noi întotdeauna am avut o dorinţă şi un respect special pentru instituţiile care ar dori ca Vila Florica să rămână în patrimoniul lor. Dar e bine să luăm totuşi în calcul şi faptul că vorbim de casa unor oameni, o casă ce a fost instituţie doar în perioada comunismului. Eu cred şi în decizia Ministerului Culturii, dar sunt convins şi de faptul că de undeva de sus vor decide şi cei care au construit Vila Florica şi au plecat de acolo în pribegie şi au murit prin închisori”.

Vila Florica a fost retrocedată în 2013 moştenitorilor Brătienilor, iar noii proprietari au încheiat un contract de comodat cu titlu gratuit cu Centrul de Cultură „Brătianu”, cel care îşi desfăşoară activitatea aici.

Conacul de la Florica mai este supranumit şi „Mecca liberalilor”, având în vedere importanţa uriaşă a Brătienilor în istoria liberalilor şi mai ales a României.

Construirea casei de la Florica a început în anul 1858, după ce Ion C. Brătianu s-a căsătorit cu Pia Pleşoianu, noua familie stabilindu-şi căminul la ţară. Dintr-o casă cu patru camere şi o pivniţă pentru vin, bătrânul Brătianu a construit un conac cu o frumoasă terasă deschisă la nivelul parterului. Terasa de la etaj este şi ea una superbă, de acolo putându-se vedea panorama oraşului Piteşti

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite