Lalele pe pavele. „Borduriada” a obligat Primăria Piteşti la soluţii inedite pentru organizarea tradiţionalei Simfonii a Lalelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazonul, montate pe pavele. foto: Cristina Stancu
Gazonul, montate pe pavele. foto: Cristina Stancu

Marile reabilitări de care a avut parte Piaţa Primăriei Piteşti au transformat zona într-o întindere de pavele care a înghiţit spaţiul verde. Oaza de culoare a Simfoniei Lalelelor, care a mai îndulcit privirile piteştenilor, a fost creată pe mici gazoane montate, provizoriu, direct pe pavele.

Din weekend, piteştenii pot admira în centrul oraşului câteva aranjamente florale impresionante, realizate în cinstea a ceea ce ar fi trebuit să însemne cea de-a 44-a ediţie a Simfoniei Lalelelor, festivalul de suflet al municipiului, care, din cauza pandemiei, a debutat fără niciun fel de manifestări sau evenimente publice.
 

Autorităţile locale i-au invitat pe piteşteni să se bucure de sărbătoarea - simbol a municipiului, imortalizând, în fotografii, oaza de culoare efemeră din Piaţa Primăriei, unde pavelele de granit au fost acoperite sporadic cu gazon pentru a crea florilor montate cu măiestrie pe piedestaluri un context cât de cât natural într-un peisaj aproape deşertic, rezultatul unei reabilitări costisitoare, în valoare de peste 14 milioane de lei, realizate la mai puţin de 14 ani de o altă intervenţie, tot cu betoane, în aceeaşi Piaţă a Primăriei Piteşti, din care a dispărut aproape total spaţiul verde din anii 90.

Fiindcă spaţiu verde n-a prea mai rămas în Piaţa
Primăriei Piteşti, gazonul pentru Simfonia Lalelelor a
fost pus pe pavele
Fiindcă spaţiu verde n-a prea mai rămas în Piaţa Primăriei Piteşti, gazonul pentru Simfonia Lalelelor a fost pus pe pavele

Prea mult beton şi prea puţine flori

Sărbătoarea florilor din Piaţa Primăriei va mai dura fix până când aranjamentele se vor ofili şi tot atunci vor dispărea şi covoarele de gazon improvizat, pentru a lăsa privirilor, în toată "splendoarea" lui, pavajul galben-maroniu plătit, ca şi precedentul, abia schimbat, din bani publici.  

Rămân în urmă miile de fotografii pe care piteştenii le-au făcut spectaculoaselor buchete şi regretul că-n Piaţa Primăriei rămân cu mult prea mult beton şi prea puţine flori.

Fiindcă spaţiu verde n-a prea mai rămas în Piaţa
Primăriei Piteşti, gazonul pentru Simfonia Lalelelor a
fost pus pe pavele
Fiindcă spaţiu verde n-a prea mai rămas în Piaţa Primăriei Piteşti, gazonul pentru Simfonia Lalelelor a fost pus pe pavele

Şi, ca o consolare, municipiul câştigă-n anul inaugurării noului pavaj, laleaua ce-i poartă numele de „Tulipa Piteşti”, pentru că ediţia cu numărul 44 a Simfoniei Lalelelor a marcat o premieră pentru oraş.

Comunitatea locală a obţinut "un element de patrimoniu material şi simbolistic inedit", cum au numit autorităţile locale noul soi de lalea, botezat, oficial, într-un cadru festiv.

"Este prima dată când un soi de lalea creat în Olanda este adoptat în Europa de un oraş care are o tradiţie a expoziţiilor de flori, ceea ce face din acest eveniment şi o premieră la nivel mondial", a  precizat primarul Piteştiului, Cristian Gentea.

„Tulipa Piteşti" este creaţia cercetătorului olandez Frank Timmerman, care, din cauza pandemiei, nu a putut fi prezent la eveniment. 

„Conceperea acestei lalele a început acum mai bine de 20 de ani. Nu este uşor să creezi o lalea nouă şi să obţii un soi superior celor existente deja, dar această lalea este, cu adevărat, una foarte frumoasă şi specială. Acest soi este nu numai unul foarte bun pentru a fi cultivat, ci este şi foarte potrivit pentru aranjamente florale, are o durată foarte mare de viaţă şi de înflorire. Suntem foarte fericiţi că am obţinut această lalea şi că acum poartă denumirea de „Piteşti". „Tulipa Piteşti” vine, în sfârşit, acasă: la Piteşti! Voi fi acolo şi eu, la toamnă, când vom planta împreună mai multe lalele în frumosul vostru oraş. Inima mea este pentru Piteşti!”, a precizat Frank Timmerman, într-un mesaj transmis piteştenilor, de Simfonia Lalelelor. 

   

Title
Title

Tulipa Piteşti Foto Pimăria Piteşti

Vă recomandăm să citiţi şi:

A doua reabilitare în 14 ani. Pe ce a cheltuit Primăria Piteşti, în an de pandemie, alte peste 15 milioane de lei

Piaţă a Primăriei, reabilitată de două ori în 14 ani. Pe ce a cheltuit municipalitatea din Piteşti, în pandemie, o căruţă de bani

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite