Cum a transportat o româncă două kilograme de droguri din Iran în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românca a stat peste 9 ani în închisoarea Tochigi de lângă Tokyo FOTO: Wikipedia
Românca a stat peste 9 ani în închisoarea Tochigi de lângă Tokyo FOTO: Wikipedia

Născută în Piteşti şi stabilită în Japonia din 1997, Ionela Yoshino a fost condamnată de Tribunalul din Tokyo la 12 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Femeia, care adusese două kilograme de droguri din Iran în Japonia, a fost liberată condiţionat în februarie, după ce a  executat aproape zece ani din pedeapsă, o parte în Japonia, o parte în România.

La începutul lunii februarie, Tribunalul Prahova a decis liberarea condiţionată a femeii, după nouă ani şi jumătate petrecuţi în închisoare. Ionela Yoshino era închisă din toamna anului 2021 la Penitenciarul Târgşor, după ce fusese încarcerată la penitenciarul Tochigi de lângă Tokyo, destinat special deţinuţilor străini condamnaţi pentru diferite infracţiuni comise în Japonia.

”Adevărul” a studiat dosarele tinerei şi vă prezintă detalii în premieră.

Născută în 1971 la Piteşti, Ionela Yoshino a lucrat câţiva ani ca designer vestimentar şi contabil, după care în 1997 s-a mutat în Japonia la Tokyo. În acelaşi an, s-a căsătorit cu un cetăţean japonez, iar în 1998 a născut o fetiţă. În 2000, cei doi s-au separat, iar tânăra şi-a lăsat fetiţa în grija părinţilor de la Piteşti. În 2004, s-a pronunţat divorţul, Ionela Yoshino lucrând până în 2012 ca agent de securitate, DJ şi barman în Tokyo.

Conform anchetatorilor, pe 12 august 2012, Ionela Yoshino, în complicitate cu alte persoane, a trimis prin avion, din Iran în Japonia, un colet cu peste două kilograme de metamfetamină, ascunse într-un colet, către o persoană a cărei reşedinţă se afla în Tokyo. Drogurile ascunse în colet au trecut de filtrul vamal din Iran. Ulterior, românca a aranjat ca pe 19 august 2012 coletul poştal să ajungă la aeroportul Kansai din oraşul Izumisano. Coletul cu droguri a fost introdus în Japonia prin intermediul unei persoane din aeroport care se ocupa cu manipularea coletului, l-a descărcat şi a aranjat să ajungă la Tokyo. Numai că, pe 21 august 2012, când a venit ca să ia pachetul în zona de verificare a coletelor poştale din Vama Tokyo, Ionela Yoshino a fost controlată de un angajat, fiind astfel depistate drogurile. Românca a fost arestată pe 20 septembrie 2012, fiind ulterior condamnată de instanţa din Tokyo la 12 ani de închisoare şi plata unei amenzi de şase milioane de yeni.

În motivarea condamnării, judecătorii japonezi au precizat că volumul drogurilor importate este de două kilograme, ”o cantitate enormă echivalentul a 40.000 de doze, ce ar cauza un prejudiciu imens dacă o asemenea cantitate de droguri ar fi pusă în circulaţie în Japonia. Acuzata a avut rolurile principale în acest caz, ocupându-se inclusiv de preluarea drogurilor de la curier”.

Timp de aproape cinci ani, în perioada ianuarie 2017-noiembrie 2021, Ionela Yoshino a lucrat în total peste 400 de zile la penitenciarul Tochigi, în contul sancţiunii pecuniare de 6 milioane yeni pe care nu o putea achita.

Scrisoarea trimisă în închisoare de consulul României la Tokyo

În iulie 2019, Curtea de Apel Piteşti dispunea transferarea româncei la un penitenciar în România. După două luni, în aşteptarea aprobării formalităţilor de transfer, Ionela Yoshino a primit în închisoare o scrisoare de la Dragoş Gheorghiu, consulul general la Ambasada României în Japonia.

”Nu mai aveţi mult, veţi ajunge acasă şi acolo, cu puţin noroc, veţi putea să solicitaţi şi să obţineţi liberarea condiţionată înaintea finalizării integrale a executării pedepsei, aşa că păstraţi-vă optimismul şi gândiţi pozitiv, faceţi-vă nişte proiecte de viaţă, mai aveţi maximum o lună şi jumătate de petrecut pe teritoriul Japoniei”, îi scria consulul româncei aflate de şapte ani în închisoare.

Transferul româncei din Japonia în România a devenit efectiv de după doi ani şi două luni, în noiembrie 2021. Procedura transferului a durat mai mult şi pentru că autorităţile din Japonia au cerut instanţelor din România asigurări în sensul că, în cazul transferării, perioada de prestare a muncii nu va fi scăzută din pedeapsa închisorii ce urmează a fi executată în România, însă Curtea de Apel Piteşti nu a putut oferi astfel de garanţii, având în vedere prevederile art.100 alin.4 Cod penal, potrivit căruia la acordarea liberării condiţionate se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În cele din urmă, româncei i s-au scăzut din pedeapsă zilele în care a muncit în închisoare.

Pe 14 decembrie 2021, Curtea de Apel Piteşti a constatat că Ionela Yoshino poate beneficia de liberarea condiţionată înainte de termen.

Vă mai recomandăm şi:

Traficanţi români de cocaină furnizată de cartelul Sinaloa, condamnaţi la 49 de ani de închisoare. Droguri de peste 10 milioane de euro, confiscate în Anglia

O femeie din Brazilia, depistată pe Aeroportul Otopeni cu un kilogram de droguri ingerate în stomac


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite