Copilăria pe stradă, la cerşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerele mame cu copii emoţionează mai uşor trecătorii
Tinerele mame cu copii emoţionează mai uşor trecătorii

Produc cei mai mulţi bani la cerşit pentru că reuşesc să impresioneze mult mai repede, iar o femeie cu un sugar în braţe, are mult mai mare succes în a sensibiliza inimile trecătorilor să scoată ceva din portofel.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, formată din personal de la Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Poliţie, este cea care monitorizează cerşetorii.

Le-au găsit locuri de muncă pentru părinţii de cerşetori

Cei care au fost prinşi de mai multe ori pe stradă la cerşit, adesea cu copilul în braţe sau de mână, au fost ajutaţi chiar să se angajeze, însă mulţi dintre cei luaţi în evidenţă recidivează, revenind la aceste practici. Au şi de ce, pentru că, în definitiv, copiii lor produc bani frumoşi, în jur de 150 de lei pe zi pe copil. Ce loc de muncă le-ar aduce respectivilor părinţi atâţia bani!?

„Avem şapte, opt persoane pe care le-am ajutat să se angajeze la salubritate stradală pentru a nu-şi mai pune copiii la cerşit, însă sunt mulţi care chiar dacă sunt prinşi şi amendaţi, chiar dacă le luăm pentru un timp copiii şi-i ducem în centre, vin şi-i iau înapoi şi-i trimit tot pe stradă la cerşit. Noi, când descoperim astfel de cazuri, le luăm copiii, îi duce într-un centru şi înaintăm dosarul către tribunal, însă cum părinţii lor vin şi-i iau, justiţia dă mereu soluţii în favoarea acestor părinţi şi ei vin şi îşi iau copiii pe care îi pun la loc pe stradă, la cerşit. Sunt amendaţi şi nu plătesc şi efectiv nu ai ce să le faci”, spune Ionel Anghel, inspector principal în cadrul ATOP Argeş.

Satul Pătroaia, „furnizor de cerşetori
Minorii care cerşesc pe străzile Piteştiului vin, în general, dintr-un singur loc, respectiv satul Pătroaia, judeţul Dâmboviţa. Mai sunt câţiva care ne vizitează din Bucureşti, dar aceştia sunt bine instruiţi şi organizaţi în reţele, sunt aduşi câte patru, cinci odată, să scoată profitul mai serios. Nu vă gândiţi că Argeşul nu are copii cerşetori, pentru că are, majoritatea veniţi din Merişani, însă ai noştri stau vara mai mult plecaţi pe la mare. Acţionează… pe litoral, la cerşit, mai schimbă peisajul să nu se obişnuiască lumea prea mult cu ei. Unii sunt duşi peste hotare pentru astfel de activităţi.

„Cei mai mulţi copii care cerşesc pe stradă la noi nu sunt de aici. Sunt fie de la Pătroaia, din Dâmboviţa, fie de la Bucureşti, de unde vin organizaţi, câte patru-cinci odată, şi sunt bine instruiţi cu privire la ce au de făcut”, spune inspectorul. 

„Ce să fac eu la şcoală!?Pe stradă scot bani”
Alex are şase ani şi „domiciliul” de vara aceasta este un canton părăsit din Piteşti. „Ce să fac şi eu, mai ajut pe mamaie să care sticle goale, fier vechi să le vândă, sau mă mai duc să-mi de şi mie lumea câte ceva, şi mâncare şi bani”, spune Alex pe care l-am găsit „acasă”, pe marginea căii ferate. Murdar, dar pare-se destul de sănătos, băiatul vorbeşte ca un om mare. „Îmi mai dă lumea bani, îmi dă şi câte 10 lei odată, dar când e lume mai multă iau şi câte 200 de lei pe zi”, spune băieţelul de numai şase ani. La şcoală nu a fost niciodată. „Ce să fac eu la şcoală!? Eu nu ştiu carte nu ştiu să citesc!”, repetă el nişte cuvinte pe care alţii i le-au băgat în cap. În definitiv are doar şase ani, şcoala abia cum ar începe.

La 16 ani, prostituate în Spania
S-ar putea spune că minorii care cerşesc „acasă” sunt ceva mai protejaţi decât fetele care ajung carne de vânzare peste hotare. De curând, două tinere din Argeş, de lângă Tigveni, au fost preluate de către ATOP de la aeroportul Otopeni. Fuseseră trimise acasă din Spania, acolo unde practicau prostituţia. Ambele au doar 16 ani.

„Una dintre ele spunea că a dus-o prietenul acolo spunându-i că merg împreună la muncă, şi, odată ajunsă, a fost pusă să se prostitueze. Acum ambele sunt acasă, la familiile lor”, explică Ionel Anghel, cel care le-a adus pe fete acasă. „În ultima vreme apar mai puţine cazuri noi, ceea ce ne spune că eforturile noastre au rezultate. În acest moment noi avem dosarele tuturor celor care cerşesc sau îşi pun copiii la cerşit, şi îi avem pe toţi în supraveghere”, spune Ionel Anghel.


Cifră

Nu mai puţin de 15 persoane minore sunt găsite la cerşit pe stradă, la fiecare control al ATOP, iar numărul lor total este mai mare de 100 de persoane. Majoritatea sunt prinşi de mai multe ori şi, de fiecare dată, sunt puşi de cineva să cerşească sau sunt însoţiţi. Un copil cerşetor scoate în jur de 150 de lei, profitând de dărnicia oamenilor.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite