Cinci dintre stăpânii de sclavi de la Berevoeşti aveau conturi bancare sau autoutilitare, dar primeau ajutoare sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale de la Berevoeşti care au făcut anchete sociale periodice în zonă n-au observat în curţile stăpânilor de sclavi nici victimele şi nici autoutilitarele deţinute de aceştia. Trei dintre familiile care au sechestrat şi exploatat oameni primeau, în baza acestor anchete, ajutoare sociale, deşi aveau bunuri care, în mod normal, i-ar fi exclus de la acordarea sprijinului.

Alţi doi beneficiari au încasat aceste drepturi stabilite tot în urma unor anchete sociale, deşi titularii ajutorului deţineau pe numele lor conturi bancare. Toate acestea ridică şi mai multe semne de întrebare în legătură cu argumentele autorităţilor de la Berevoeşti, care susţin în continuare că nu ştiau ce se întâmplă în cătun.

"Legat de controlul la Berevoiesti v-am informat că am extins verificările pentru a urmări dacă cele 14 persoane beneficiare de ajutor social aveau dreptul să primeasca aceste ajutoare. Controlul nu a fost încă finalizat, însă din verificări a rezultat că 3 dintre beneficiari deţineau autovehicule utilitare, iar alţi 2 - conturi bancare mai mari de 3000 lei şi, prin urmare, potrivit legii, aceştia nu aveau dreptul la ajutor social", explică prefectul Cristian Soare. Instituţia prefectului va transmite aceste date la AJPIS pentru sistarea ajutorului social si recuperarea sumelor încasate necuvenit.

Reamintim că, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al prefectului de Argeş la Primăria Berevoeşti, s-a constatat că 14 dintre suspecţii arestaţi preventiv pentru că au sechestrat, abuzat şi exploatat în folosul lor zeci de persoane sunt beneficiari de ajutoare sociale.

Aceste persoane ar fi trebuit monitorizate îndeaproape de Serviciul de Asistenţă al Primăriei, tocmai pentru că primeau ajutoare sociale. Anchetele făcute la locuinţele romilor n-au scos la iveală niciodată ceva necurat sub acoperişurile sub care s-au petrecut atâtea orori. 
 

Controalele care au urmat scandalului au scos la iveală o serie de nereguli în stabilirea acestor drepturi: neefectuarea în termen a unora dintre anchetele sociale, neemiterea dispoziţiilor în termen, necalcularea orelor de muncă prin raportarea la salariul minim actualizat, nesoluţionarea în termen a cererilor pentru ajutor social, neîntocmirea proiectelor dispoziţiilor în termen.

Primarul Florin Proca, secretarul comunei şi asistentul social din cadrul Primăriei au fost amendaţi de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) pentru neregulile scoase la iveală de Corpul de control al prefectului. 

Edilil şef a primit din partea AJPIS Argeş trei amenzi în valoare totală de 2.500 de lei fiecare (în total 7500 lei), secretarul comunei a primit tot trei sancţiuni de aceeaşi valoare, iar asistentul social din cadrul Primăriei Berevoeşti a fost sancţionat cu două amenzi în cuantum de 2.000 de lei pentru nereguli în documentele legate de acordarea de ajutoare sociale localnicilor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite