Care sunt paşii ce trebuie parcurşi de românii care vor să depună plângeri la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România e în topul celor mai multe condamnări la CEDO FOTO: ADEVĂRUL
România e în topul celor mai multe condamnări la CEDO FOTO: ADEVĂRUL

De mai mulţi ani, România este în topul condamnărilor la CEDO. În acelaşi timp, tot România este şi în topul plângerilor respinse, asta şi pentru că de multe ori ele nu sunt completate corespunzător. Cine poate depune o plângere la CEDO şi care sunt criteriile de eligibilitate, aflaţi din materialul următor.

Vă puteţi adresa CEDO fie ca persoana fizică fie ca persoana juridică (societate, asociaţie etc.), dar trebuie sa fiţi direct şi personal victima încălcării pe care o denunţaţi. Nu vă puteţi plânge într-o manieră generală de o lege sau un act pentru că, de exemplu, acestea vi se par injuste, nu puteţi, de asemenea, să vă plângeţi în numele altor persoane (cu excepţia cazului în care aceste persoane sunt clar identificate şi sunteţi reprezentantul lor oficial).

CEDO poate cerceta numai plângeri referitoare la violarea unor sau mai multor drepturi din Convenţia Drepturilor Omului

Legat de eligibilitatea cererilor, sunt mai multe criterii ce trebuie luate în calcul.

După cum spune avocatul Angela Brătulescu, ”Curtea poate cerceta numai plângeri referitoare la violarea unuia sau mai multor drepturi enumerate în Convenţi europeană a drepturilor omului şi protocoale. Ea nu este o instanţă de apel împotriva instanţelor nationale, nu poate anula sau modifica deciziile lor şi nici nu poate interveni direct în favoarea celor care depun plângerile pe lângă autoritatea ce face obiectul plângerii. CEDO acceptă doar plângeri cu privire la actele unei autorităţi publice. Curtea nu se poate ocupa de plângeri îndreptate împotriva unor persoane particulare sau a unor instituţii private.”

Mai trebuie precizat faptul că CEDO poate fi sesizată doar dupa ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne ţi in termen de şase luni incepînd cu data deciziei definitive interne din România. Epuizarea căilor de recurs interne presupune utilizarea tuturor remediilor juridice care sunt disponibile în situatia de care vă plângeţi sau să demonstraţi că aceste remedii nu puteau fi eficace. Concret, aceasta presupune să fi apelat la tribunale până la instanţa supremă competentă, în faţa căreia trebuie să fie expusă problema. De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că au fost respectate regulile de procedură.

Plângerea trebuie depusă în termen de şase luni de la pronunţarea deciziei autorităţii naţionale competente celei mai înalte

După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, dispuneţi de un interval de maximum şase luni pentru a sesiza CEDO. Acest interval începe să curgă de la data la care aţi luat cunoştinţă, personal sau avocatul, de decizia finală în ordinea normala a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioara a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.

Ce informaţii trebuie să conţină cererea

Iată şi ce trebuie să conţină cererea trimisă la CEDO: un scurt rezumat al faptelor de care doriţi să vă plângeţi, precum şi al capetelor de cerere; menţionarea dreptului sau drepturilor garantate de Convenţie care consideraţi că v-au fost încălcate; indicarea remediilor juridice pe care le-aţi exercitat; lista deciziilor pronunţate în cazul dumneavoastră de către o autoritate publică, precizând pentru fiecare decizie: data, conţinutul (în mod sumar) şi autoritatea care a pronunţat-o. La scrisoare trebuie anexată o copie completă a acestor decizii. Nu trebuie trimis documente originale.

În ceea ce priveşte corespondenţa, ”limbile oficiale ale Curţii sunt franceza şi engleza, dar dacă vă este mai uşor, puteţi scrie în limba română. Corespondenţa ulterioara din timpul primelor faze ale procedurii va putea fi derulata în limba română. Totuşi, ulterior, în situaţia în care se decide analizarea în continuare a cazului, corespondenţa va fi purtată într-una dintre limbile oficiale (engleza sau franceza), deci autorul plângerii sau reprezentantul său vor fi obligaţi să folosească una dintre aceste limbi pentru a redacta observaţiile ulterioare”, spune avocatul Angela Brătulescu.

Singura cale pentru depunerea unei plangeri la CEDO este să transmiteţi cererea / plângerea prin poştă.

Cazul dumneavoastră va fi examinat de CEDO în mod gratuit. Va trebui să suportaţi doar propriile cheltuieli (onorariul avocatului, costurile legate de procurarea actelor, costurile de corespondenţă cu CEDO).

Iată şi coordonatele Curţii :

dl. Grefier/The Registar

Curtea Europeană a Drepturilor Omului / European Court of Human Rights

Consiliul Europei / Council of Europe

F-67075 Strasbourg Cedex

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite