Blocurile sorcovă de la Piteşti, cele mai kitschoase clădiri ale judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piteştiul contribuie la  topul celor mai kitschoase clădiri ale judeţului cu zeci de blocuri multicolore,  împopoţonate ca nişte sorcove, după imaginaţia fără frontiere a administratorilor, care n-au ţinut  cont de recomandările autorităţilor locale, zugrăvid faţadele în culori care mai de care mai ţipătoare.

 

Dezastrul cromatic cu care s-a pricopsit Piteştiul a  survenit elanului cu care administratorii blocurilor au  realizat placarea imobilelor cu polistiren, pentru  creşterea confortului termic al locatarilor, mai exact din momentul în care au ajuns la  finisaje, partea cea  mai dificilă a lucrărilor, dacă e să ne luăm după aspectul de sorcovă rezultat la nivel de cartiere. 

"Ceea ce a ieşit  a fost o modificare a aspectului arhitectural, iar asta chiar e o problemă"

 Locatarii n-au căzut cu toţii de acord asupra cromaticii  pe care urma s-o capete imobilul, aşa că la multe din  blocurile ,,reabilitate”,  culoarea, nu numai că e cu totul alta faţă de cea iniţială, dar diferă şi de la o scară la alta.  În plus, unii  dintre locatari şi-au executat placarea individual, pe cont propriu, cu o altă firmă, şi au optat, când a venit vorba de”înfrumuseţarea” exteriorului apartamentului, pentru un roz pal sau un ciclam tare, în contrast puternic cu  portocaliul, galbenul pai , maroul, griul sau altă culoare de pe restul faţadei.

“Pentru această lucrare n-aveau nevoie de  autorizaţie de la Primărie, aşa că fiecare  şi-a vopsit blocul cum a crezut de cuviinţă, fără măcar să ne consulte. Ceea ce a ieşit  a fost o modificare a aspectului arhitectural, iar asta chiar e o problemă!”, explică Ilie Tudor, şeful serviciului Disciplină în Construcţii,din cadrul Primăriei Piteşti.

    

 Fa'ada blocului A3 din Exerciţiu, spre exemplu, este vopsită în nu mai puţin de patru culori.  Povestea se repetă la alte  câteva blocuri  din cartier. În Prundu, aceeaşi poveste. La Blocul B10, scara E a fost zugrăvită în roz, în timp ce locatarii de pe celelalte scări au optat pentru un portocaliu intens.

    

“ Administratorii aveau obligaţia să păstreze culoarea iniţială a faţadei, sau  puteau să o schimbe după consultarea  specialiştilor din cadrul Primăriei. Schmibarea aspectului arhitectural este sancţionată de legea 50/1991, republicată (articolul 11) care prevede amenzi între 20 de milioane şi un miliard de lei vechi”, explică autorităţile locale care încă mai aşteaptă ca  revenirea la culoare iniţială să se facă  fără amendă.

 “Pentru 90% dintre aceste  blocuri  reabilitate s-au transmis somaţii să revină la culoarea iniţială”,  spune  Ilie Tudor, şeful serviciului Disciplină în Construcţii,din cadrul Primăriei Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite