VIDEO Cum se convertesc românii la Islam într-o moschee din Neamţ. „Nu le dăm teste, avem discuţii de principiu“

VIDEO Cum se convertesc românii la Islam într-o moschee din Neamţ. „Nu le dăm teste, avem discuţii de principiu“

Ritualul de convertire la Islam în moscheea din Neamţ

În cei trei de ani de când s-a înfiinţat în judeţul Neamţ, la Moscheea Maria s-au convertit la Islam şi câţiva români creştini.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Deşi e de loc din Ardeal, din Turda, Daniel Cîniparu a decis să se stabilească în această zonă a ţării, iar în vara anului 2014 a înfiinţat la Rediu, cu ajutorul donaţiilor de la musulmani români şi străini, o moschee, denumită Maria. 
 
În cei trei ani, pragul Moscheei Maria a fost trecut de numeroşi vizitatori. Printre ei, şi persoane care au cerut să treacă la Islam. 
 
„De când am deschis moscheea, vreo 18-20 de persoane s-au convertit la Islam aici. A fost vorba în general de români, din alte localităţi şi judeţe, sau care trăiesc în străinătate şi ne urmăresc activitatea pe Internet. Toţi erau creştini ortodocşi sau greco-catolici“, spune Daniel Cîniparu. 
 
 

„Scopul nostru nu este să facem convertiri la Islam“

 
Liderul comunităţii musulmane din Rediu s-a convertit la Islam la vârsta de 40 de ani. 
 
„Scopul nostru nu este să facem convertiri la Islam, să convertim pe cineva la această religie. Datoria noastră e să spunem adevărul, nu să facem convertiri. Din această zonă nu s-a convertit nimeni, iar comunitatea de la Rediu e tot de patru membri, ca la început. Mai sunt musulmani în oraş, la Roman, dar ei nu ajung la noi, merg la Iaşi pentru că acolo au conaţionali, turci, sirieni, cu care se întâlnesc“, spune Cîniparu. 
 
Cea mai recentă convertire la Moscheea Maria a avut loc la începutul lunii noiembrie 2017, atunci când o tânără care locuieşte în străinătate a venit special pentru acest lucru până în satul din nordul Moldovei. 
 
 
„Cei care vor să devină musulmani fac o mărturisire de credinţă, dar până atunci deja trebuie să fi citit din Coran şi să fi studiat despre Islam. Nu le dăm vreun test, Dumnezeu ne dă teste la toţi. Doar avem o discuţie de principiu cu fiecare în parte şi apoi rosteşte mărturisirea de credinţă în limba arabă, dar şi în română. În arabă e mai mult de complezenţă. Important este ca omul să o spună şi în limba lui maternă, pentru că e o afirmaţie în mod public a crezului lui“.
 
Ritualul de convertire a fost făcut public prin intermediul canalului Youtube, dar şi pe reţelele de socializare unde comunitatea din Rediu îşi promovează activităţile în mod public.  
 
„Mereu avem musafiri aici. Vin oameni din toată lume care au auzit de noi şi îi primim cu braţele deschise. Noi nu ne ascundem, nu avem nimic de ascuns“, mai spune Daniel Cîniparu.  
 
Convertirea surioarei Roxana la Moscheea Maria
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: