Trecutul infracţional al teroristului român convertit la Islam: puşcărie, jafuri şi violenţe extreme

Trecutul infracţional al teroristului român convertit la Islam: puşcărie, jafuri şi violenţe extreme

FOTO Arhiva/ Getty Images

Cristian Bîrzu, zis Leahu, un bărbat de 40 de ani din Roman, a intrat pe lista oficială a românilor suspectaţi de terorism. Individul a fost capturat marţi, 12 septembrie, de membrii trupelor antitero, chiar din faţa Spitalului Municipal de Urgenţă din oraş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DIICOT l-au reţinut pentru 24 de ore pe Cristian Bîrzu, român convertit la Islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, pentru săvârşirea infracţiunilor de acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi.

Cristian Bîrzu, zis „Leahu“, s-a perfecţionat în comiterea infracţiunilor cu mare violenţă. Ucenicia şi-a făcut-o în anul 1996, pe 24 septembrie, pe când Bîrzu avea 19 ani. Atunci, împreună cu un tovarăş, a atacat în casă din Berlin un bătrân de 67 de ani. Presa vremii nota că, sub ameninţarea unui cuţit, cei doi i-au sustras victimei bunuri de zeci de mii de mărci germane. Bătrânul a fost legat de mâini şi de picioare cu cordoane de la halate de baie şi, sub ameninţări, acesta le-a spus codul PIN de la un card bancar.

Infractorii l-au bătut pe bătrânul cu pumnii, iar acesta le-a indicat unde avea şi alte valori (inele cu smarald şi briliante, lănţişoare), valoarea totală a pagubei fiind de 24.000 de mărci. Victima s-a dezlegat abia după şapte ore şi a ajuns la un vecin, de unde a anunţat autorităţile. Mult mai târziu, în 2007, Judecătoria Berlin a emis pe numele lui Bîrzu un mandat de arestare, dar acesta era deja în penitenciar în altă cauză, iar punerea în executare a mandatului european a fost amânată.

Prieten cu Clămparu

Parcursul infracţional al lui Bîrzu a continuat fulminant, la aproape 10 ani de la tentativa de omor din Germania el fiind implicat într-un dosar al DIICOT, pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tâlhărie şi viol. „Leahu“ era acuzat că în 2005 a racolat 8 tinere din zona Roman, din care cinci minore, pe care ulterior, prin violenţă, le-a obligat să întreţină relaţii sexuale contracost. Fetele erau trimise la clienţi din zona Roman ori în localuri sau cluburi de noapte din ţară. Unele fete au fost exploatate sexual în Spania, iar cele care se opuneau erau bătute crunt de Bîrzu. Acesta s-a ales cu o condamnare de şapte ani pe care i-a executat în România. La percheziţii s-au descoperit înscrisuri care dovedeau legăturile pe care acesta le avea cu Ioan Clămparu, cunoscutul interlop bucureştean. În anchetă, Bîrzu s-a lăudat că l-a cunoscut personal pe Clămparu când a fost în Spania, dar a negat că ar fi colaborat cu el.

De asemenea, în urmă cu patru ani, în 2013, Cristian Bîrzu l-a înjunghiat pe iubitul fostei sale prietene. L-a aşteptat să iasă dintr-un bloc din Roman şi l-a atacat cu un cuţit. Examenul medicol legal a demonstrat că rana a fost la doar 5 milimietri de artera carotidă, iar Bîrzu a declarat în anchetă că a lovit cu cheile de la maşină. După ce a comis grozăvia, a plecat, nu înainte de a-şi ameninţa fosta iubită ca ea va fi următoarea victimă dacă nu se împacă cu el. Dosarul este în judecată şi acum, zilele acestea având un nou termen la Curtea de Apel Bacău.

CITIŢI ŞI:

Un român convertit la Islam a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru acte de terorism. Voia să atace cu bombă trupele MAI


 

citeste totul despre: