Tineretul fără viitor al României. Elevii care intră în liceu cu medii de 1,98 sau 2,21 obţinute la Capacitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Neamţ, Ia la Evaluare, 602 candidaţi au avut medii sub cinci FOTO Adevărul.ro
În Neamţ, Ia la Evaluare, 602 candidaţi au avut medii sub cinci FOTO Adevărul.ro

Elevi extrem de slab pregătiţi, care la Evaluarea Naţională au obţinut medii de 1,98 sau 2,21, pot deveni liceeni, perpetuând un învăţământ neperformant, lipsit de perspectivă şi neoferind copiilor o orientare practică pe măsură.

Admiterea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu care vor să urmeze cursurile unui liceu sau optează pentru şcolile

profesionale este în plină desfăşurare în Neamţ, la fel ca în toată ţara, dar şi în acest an iese în evidenţă o situaţie de nedorit. Elevi foarte slab pregătiţi vor deveni liceeni la unităţi şcolare la fel de slabe, denumite pompos „tehnologice“. 

Acestea au fost create cu ani în urmă, pentru a şcolariza obsolvenţi de gimnaziu pe perioada cât învăţământul este obligatoriu, zece clase, unităţi de acest gen apărând şi prin comunele mai mari. Numai că susţinerea Bacalaureatului demonstrează că elevii unor astfel de unităţi sunt în majoritate incapabili să-l treacă. 

Au fost situaţii când promovabilitatea a fost infimă sau chiar zero. În astfel de nedorite posturi s-au aflat Liceul Agricol Ion Ionescu de la Brad din comuna Horia, Liceul Ion Creangă din Pipirig sau Liceul Tehnologic Nisiporeşti din comuna Boteşti sau Liceul Tehnologic din localitatea Valea Ursului. 

În Neamţ, la Evaluarea Naţională din acest an au fost obţinute trei medii de 10, nouă au fost egale sau mai mari de 9.90, 515  peste 9.00, între 8,50 şi 8,99 au fost 330, iar 269 între 8,00 şi 8,49. 

În total, 2.850 au medii egale sau peste 5,00. Sub „linie“ ar fi 602 elevi. Cel mai slab rezultat este 1,98, altele la fel de „bune“ fiind de  2,21 şi 2,24. 

Cum la admiterea în ciclul următor nu există limită de medie şi absolvenţii claselor a VIII-a, care au rezultate foarte slabe, de până la cinci, pot deveni liceeni. 

Pentru ei vor urma patru ani de „studii“, dar, la fel ca şi colegiii din alte generaţii, susţinerea Bacalaureatului îi va aduce în postura de a nu avea nici un viitor, pentru că simpla deţinere a diplomei de absolvire a liceului nu le oferă nicio competenţă.  

Sute de locuri neocupate în învăţământul dual şi profesional

„Sistemul este prost, iar pentru elevii slabi nepromovarea examenul maturităţii înseamnă ani pierduţi aiurea. Părinţii ar trebui să fie atenţi atunci când se mai poate face ceva. Dacă ştiu că odraslele nu au capacităţi intelectuale măcar medii, ar trebui să-i orienteze către şcolile profesionale, nu să-i lase să termine 12 clase. O diplomă, care atestă calificarea într-o meserie, poate însemna mult la un moment dat“, consideră un profesor pietrean. 

Dincolo de aceste considerente, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Neamţ spun că trebuie remarcat la această promoţie multitudinea de medii foarte mari, în condiţiile în care elevii au desfăşurat cursuri on-line toată perioada clasei a VII-a şi bună parte din actualul an şcolar. În ceea ce priveşte învăţământul dual şi profesional, a fost prima etapă de admitere şi urmează a doua, câteva sute de locuri rămânând neocupate. 

„Aici s-a ţinut, deja, în perioada 15-19 iulie, prima etapă de admitere. Prin planul de şcolarizare avem aprobate pentru anul şcolar 2020-2021 nu mai puţin de 1.056 de locuri, pe care candidează 777 de elevi. În unităţile la care există mai mulţi candidaţi decât locuri, în perioada 21-22 iulie se va desfăşura o probă suplimentară de selecţie. Rezultatele finale la învăţămîntul profesional şi dual se vor afişa pe 26 iulie“, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general. 

La învăţământul vocaţional (seminarii, licee sportive sau de arte), pe 14 iulie s-a încheiat etapa de admitere. În cele 10 unităţi cu acest profil au fost 461 de locuri în clasa a IX-a, s-au înscris 502 candidaţi şi au fost admişi 367. Urmează ca locurile libere să fie compleate în etapa a doua, care va avea loc pe 29 iulie. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Spital din România obligat să achite daune de 200.000 de euro unui pacient. Ce boală a contractat în timpul internării

Poveste de dragoste cu sfârşit tragic. Gestul şocant al unei adolescente de 16 ani

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite