Scandal legat de desfiinţarea unui zoo vechi de 117 ani, considerat „lagăr“. Acuzaţii de „tun” imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Zoologic este situat chiar la la baza pădurii de pe culmea Cozla FOTO Dan Sofronia
Parcul Zoologic este situat chiar la la baza pădurii de pe culmea Cozla FOTO Dan Sofronia

Primăria Piatra Neamţ a lansat un sondaj public, cetăţenii fiind întrebaţi de utilitatea unui parc zoo inaugurat în anul 1904, părerile fiind pro şi contra, vorbindu-se inclusiv despre faptul că, de fapt, s-ar pune la cale un tun imobiliar.

Andrei Carabelea, noul primar al municipiului Piatra Neamţ, a lansat un sondaj de opinie, dorind astfel să consulte opinia publică despre utilitatea Parcului Zoologic, sau a Parcului Cozla, după cum mai este cunoscut, unul cu o istorie aparte, el fiind printre cele mai vechi din ţară. 

Reacţiile pe Facebook nu au întârziat să apară, unele vehemente, altele mai mult sau mai puţin pertinente, putându-se observa că cei care au răspuns s-au împărţit în două tabere, una a celor care iubesc animalele, care spun că parcul e inutil, fiind un lagăr, iar cealaltă a celor care susţin necesitatea lui, mai ales că dăinuie de 117 ani. 

Alţii au scris că, de fapt, se pregăteşte un tun imobiliar, parcul fiind situat pe strada Ştefan cel Mare, în fapt un cartier numai de case şi vile impozante, unele cu o vechime de peste 100 de ani, ridicate ridicate o zonă liniştită situată în imediata apropiere a pădurii de pe culmea Cozla, un alt reper al oraşului alături de mai cunoscuta culme Pietricica. 

Ideea sondajului i-a venit primarului Carabelea după ce pe reţelele de socializare a fost difuzat un film cu o ursoaică traumatizată, Ina, aflată acum în libertate, la rezervaţia de urşi de la Zărneşti, care după 20 de ani petrecuţi la parcul zoo din Piatra Neamţ, continuă să se învârtă în cerc, aşa cum o făcea când era captivă într-un spaţiu mult prea mic pentru un anumal masiv. 

„Îmi doresc să implic fiecare cetăţean în buna dezvoltare şi administrare a oraşului nostru! Acum câteva săptămâni am văzut cu toţii imagini care ne dezvăluie efectele gratiilor asupra comportamentului ursoaicelor Ina şi Anca (şi aceasta din urmă ţinută în cuşca de la Zoo Piatra Neamţ alături de sora Ina - n.red). De aceea, vreau să vă consult public cu privire la utilitatea grădinii zoologice din Municipiul Piatra Neamţ“, a scris Andrei Carabelea pe contul de Facebook. 

Chestionarul cu pricina cuprinde trei întrebări: 1. Cum evaluaţi importanţa, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamţ? 2. Cât de des vizitaţi grădina zoologică? 3. Doriţi funcţionarea, în continuare, a grădinii zoologice? 

„Grădina zoo este un lagăr de concentrare pentru animalele“ 

Odată publicat, chestionarul a stârnit interes, opinii exprimându-şi sute de pietreni, între ei fiind şi persoane publice. Iată ce au comentat cei care cred că se vrea desfiinţarea grădinii pentru a fi „valorificat“ terenul: „Grădină publică? Cred că sunt deja ochi care visează la o grădină personală care să includă şi vila de rigoare“; „Această Grădină Zoologică a fost realizată de legendarul primar Nicu N. Albu pe terenul său donat ulterior  oraşului. Din păcate, unii potentaţi locali stau cu ochii pe acest teren doar... doar vor reuşi să-l confişte cumva să-şi mai facă nişte vile“. 

Alt pietrean crede că parcul face parte din istoria urbei: „Măi oameni buni, parcul zoo e deschis din 1904, e un punct de referinţă în istoria oraşului şi face parte din atracţiile turistice. Bănuiesc că cineva a pus ochii pe teren de acum s-au trezit că deodată e ceva rău acolo. Bun, vă găndiţi la animalele sălbatice ţinute acolo. Ok e nedrept că nu prea au spaţiu... atunci renunţaţi la animalele ţinute acolo şi transformaţi parcul zoologic în parc pentru câini“. 

O parte dintre cei care au comentat sunt fermi, afirmând că parcul trebuie desfiinţat: „În realitate, grădina zoo este un lagăr de concentrare pentru animalele care sunt închise acolo. Trebuie desfiinţată. Scurt!“; „Această puşcărie pentru animale trebuie desfiinţată şi căutat un spaţiu suficient de generos în care animalele să poată să se mişte în voie. O grădină zoologică este întotdeauna o bucurie pentru copii“. 

Altă postare „sună“ astfel: „Grădinile zoo, ca şi circurile cu animale, sunt anacronice. Animalele sălbatice trebuie observate în mediul lor, nu în captivitate. Sunt «n» posibilităţi: filme documentare, internet, literatura, atlase, etc. Deci nu mai chinuiţi animalele!“. 

Iată şi o părere „pro“: „Sunt copii care stau la blocuri, nici nu ştiu cum arată o găină. Eu zic ca ar trebui îmbogăţit parcul zoo. Nu le putem lua tot, acestor copii. Luaţi exemplul altor oraşe din ţară şi din afară. E o bucurie şi chiar o socializare de multe ori, chiar şi pentru adulţi. E doar opinia mea.“ 

Parc făcut cu lopata şi târnăcopul după o mare alunecare de teren 

Pe tema sondajului a comentat şi Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ, un cunoscut globe-trotter, care recent, împreună cu prieta lui, Irina Repede, au reuşit să traverseze de la Nors la Sud, cele două mari insule ale Noii Zeelande, pe jos şi cu bicicleta, cale de peste 3.000 de kilometri:  

zoopiatra vechi FOTO Sergiu Gabureac

Intrarea în Parcul Cozla, fotografie din perioada antebelică FOTO Sergiu Găbureac

„După ce am petrecut ani buni în sălbăticie pe diferite meridiane ale planetei, nu pot să rămân indiferent la astfel de cazuri. Părerea mea este că ar trebui desfiinţate absolut toate grădinile zoologice, inclusiv cea de la noi din oraş. Sunt nişte circuri triste care nu fac altceva decât să ne gâdile nouă ego-ul şi să ne satisfacă plăcerea de a vedea cum se chinuie săracele animăluţe. (...) Avem enorm de învăţat ca specie şi cred eu, desfiinţarea grădinilor zoo ar fi un prim pas în înţelegerea faptului că suntem parte din natură şi nu deasupra ei“. 

O opinie despre iniţiativa primarului a avut-o şi Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ: „Parcul Zoo nu poate şi nu trebuie să fie desfiinţat, el este un reper local, un element identitar şi unul din puţinele locuri în care copiii din judeţul Neamt pot admira animale deosebite. Noi avem intenţia să clasăm obiectivul în Lista Monumentelor Istorice, chiar am avut

sugestii şi de la Institutul Naţional al Patrimoniului. De aceea, o declar în mod public, că nu vom fi de acord cu desfiinţarea lui şi nu vom da aviz favorabil pentru asta. Cred că mai potrivit ar fi să gândiţi o variantă de investiţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare mai bună a Parcului Zoo. Am sperat că noua abordare a conducerii Primăriei Piatra Neamţ să vizeze cu precădere protejarea şi promovarea valorilor locale (puţinele care au mai rămas) şi nu distrugerea lor“.

Parcul Cozla a fos inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, decizia de amenajare a lui survenind unui fenomen meteo. În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case.

Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc. Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Ce fărădelegi mai comit românii prin Europa. De la mici găinării, la jafuri de milioane de euro

În spitalele din Neamţ lucrurile sunt la fel de rele ca după incendiul cu 10 morţi, de acum 3 luni. Potop de amenzi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite