Salvamontist român, impresionat de colegii din Vest: „La ei zboară elicopterele noaptea fără probleme, la noi nu se poate“

Salvamontist român, impresionat de colegii din Vest: „La ei zboară elicopterele noaptea fără probleme, la noi nu se poate“

Exerciţiu de salvare în Alpi FOTO: Salvamont Neamţ

O delegaţie de salvamontişti din Romania a participat recent la Congresul Internaţional de Salvare Montană, organizat în Franţa, la Chamonix.

Ştiri pe aceeaşi temă

22 de salvamontişti români au fost prezenţi în luna octombrie la lucrările Congresului Internaţional de Salvare Montană, cea mai mare acţiune de acest gen organizată pe plan mondial, eveniment organizat în perioada 17-21 octombrie, de salvatorii din Chamonix - Franţa.
 
„Cei aproximativ 80 de membri prezenti din cei 103 ai acestui for mondial, asociaţii naţionale de salvare montană, organizaţii profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane din peste 35 de ţări de pe toate continentele, îşi trimit aici reprezentanţii pentru a lua contact cu ultimele studii şi cercetări în domeniul salvării montane, analizează, în sala de curs sau practic în teren, echipamentele şi tehnicile de salvare propuse a fi implementate, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen“, au precizat reprezentanţii Salvamont România.
 
Lucrările congresului s-au desfăşurat pe patru comisii: tehnica terestră, avalanşe, aero şi medicală, delegaţia României având membri în toate aceste comisii.
 
În partea practică, Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ a rămas impresionat de experienţa şi modul de intervenţie prezentate de organizatori în exerciţiile din Alpi. 
 
Un astfel de exerciţiu a fost cel de evacuare  în condiţii de noapte, a unor victime multiple, dintr-un perete de 50 - 60 m cu doua elicoptere care au intervenit în tandem.

Exerciţiu de salvare din perete în Alpi, asistat de două elicoptere în tandem sursa: Salvamont Neamţ 

 
„Ce fac ei în perete, noi facem la orice oră, dar ceea ce fac ei cu elicopterele e cale lungă. La cum au intervenit noaptea pentru scoaterea din perete a victimei, la noi nu se poate face pe timp de zi. Or’ la noi nu zboară noaptea în primul rând elicopterele. Ei au munţi de cinci ori mai înalţi şi mai periculoşi ca ai noştri, dar la ei elicopterele zboară fără probleme noaptea. Am văzut cum întind coarda - o pun  pe o patină şi dau în marşarier, sunt lucruri de virtuozitate“, a precizat Raul Papalief.  
 
La câteva zile după această experienţă, echipele Salvamont Neamţ au  intervenit pet imp de noapte pentru a recupera un turist accidentat într-o zonă sălbatică din Parcul Naţional Cheile-Bicazului - Hăşmaş. Operaţiunea, o întreagă aventură, a durat mai bine de şase ore. 
 
„Dacă era în altă ţară cazul care a fost la noi, cu turistul rătăcit în Hămaş, îl scotea cu elicopterul. Se lansa echipa de salvare, îl punea în targă şi îl ridica de acolo“, a menţionat şeful Salvamont Neamţ.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările