Primarul din Piatra Neamţ, condamnat la închisoare cu suspendare. Sentinţa vizează un schimb ilegal de terenuri

Primarul din Piatra Neamţ, condamnat la închisoare cu suspendare. Sentinţa vizează un schimb ilegal de terenuri

Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra Neamţ

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost condamnat într-un dosar în care sunt acuze de abuz în serviciu. Edilul susţine că achitarea ar fi fost soluţia corectă în ce îl priveşte, deoarece verdictul instanţei nu este susţinut de probe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dragoş Chitic, primarul municipiului Piatra-Neamţ (PNL) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei într-un dosar care vizează un schimb de terenuri. Decizia a fost luată marţi, 11 iunie, de magistraţii Curţii de Apel Bacău, prima instanţă care s-a pronunţat în dosar.  Decizia definitivă urmează a fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dacă părţile din dosar vor ataca sentinţele luate de CA Bacău. 
 
În speţa aflată pe rolul instanţei de Apel au fost judecaţi, pe lângă primarul Dragoş Chitic, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, alte cinci persoane: Vasile Vişan, fost secretar al Primăriei Piatra Neamţ, Bordei Marin, fost şef Serviciu Administrare Patrimoniu în cadrul Primăriei Piatra Neamţ, Vasile Zăpor, evaluator imobiliar, Alexandru Casapu (notar)  şi omul de afaceri Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.
 
Cu excepţia lui Alexandru Casapu şi a lui Marin Bordei care au fost condamnaţi la 2 ani şi 8 luni, tot cu supendare, toţi ceilalţi inculpaţii au primit 3 ani cu suspendate. De asmenea, inculpaţii au primit şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi interdicţia de a părăsi ţara fără acordul instanţei. 
 
„Este o decizie neaşteptată, nedreaptă şi neconformă cu adevărul. Achitarea ar fi fost soluţia corectă în ce mă priveşte, mai ales că nu există nicio probă, directă sau indirectă, care să conducă spre un altfel de verdict. Încălcarea legii nu se regăseşte în modul meu de a fi, în principiile mele de viaţă şi nu există în trecutul meu fapte de care să-mi fie frică sau ruşine. Nu este o sentinţă care să producă efecte, pentru că nu este definitivă. Mă voi lupta în continuare cu demnitate pentru a-mi demonstra nevinovaţia în instanţa de apel. În perioada următoare voi analiza cu mare atenţie în ce măsura, în astfel de condiţii , mai merită să deţii o funcţie administrativă in România“, a reacţionat primarul Dragoş Chitic după aflarea deciziei, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.    
 

Un schimb de terenuri din 2010

 
Faptele pentru care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe cei şase au avut loc în urmă cu 9 ani, în perioada în care Dragoş Chitic era viceprimar al municipiului Piatra Neamţ, la acea vreme oraşul fiind condus de Gheorghe Ştefan, zis Pinalti.   
 
„În perioada 20 - 28 ianuarie 2010, inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul Local Piatra Neamţ, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra Neamţ, reprezentat de inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeţei menţionate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafaţă de 11.156 mp situat pe raza aceluiaşi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupţie. 
 
Municipiul Piatra Neamţ s-a constituit parte civilă în dosar în vederea recuperării prejudiciului, iar prin decizia din 11 iunie, instanţa a obligat în solidar inculpaţii să plătască suma de 1.089.170 lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările