Judeţul cu primari aleşi în fiecare an. Unde ar trebui organizate noi runde de alegeri şi în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri locale parţiale ar putea avea loc şi în 2018
Alegeri locale parţiale ar putea avea loc şi în 2018

La un an distanţă de scrutinul din iunie 2016, trei localităţi din judeţul Neamţ au schimbat deja primarii în urma alegerilor parţiale din iunie 2017.

Trei localităţi din judeţul Neamţ au primari noi, la doar un an diferenţă de la alegerile la termen din vara anului 2016. Pe 11 iunie 2017, cetăţenii au fost chemaţi din nou la urne pentru a-şi alege edilii în cazul municipiului Roman şi comunelor Pipirig şi Bălţăteşti. 

Alegătorii au decis ca municpiul Roman să fie condus până în 2020 de Lucian Micu (PNL), în timp ce fotoliile de primar în cele două comune au fost câştigate de social-democratul Vasile Dorneanu (Pipirig), respectiv candidatul PNL Emilia Acozmei (Bălţăteşti). 

Dacă în situaţia municipiului Roman alegerile parţiale au fost impuse de vacantarea postului după scrutinul parlamentar, atunci când fostul primar, Laurenţiu Leoreanu, a câştigat mandatul de deputat, în cele două comune au trebuit organizate alegeri deoarece primarii şi-au pierdut mandatele în urma unor condamnări definitive.  

Astfel, foştii primari de Pipirig, Marcel Prună (PSD) şi de Bălţăteşti, Viorel Ursache (PNL) au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bacău la pedepse cu executare (2 ani şi 8 luni pentru Ursache), respectiv cu suspendare (2 ani pentru Marcel Prună). Sentinţele s-au pronunţat într-un dosar în care cei doi edili au fost găsiţi vinovaţi de plata lucrărilor pentru drumuri comunale (o parte făcute doar pe hârtie şi pentru care s-au întocmit devize false de lucrări şi s-au plătit sume mai mari decât era normal). 

Alegeri parţiale impuse în alte trei localităţi

În prezent, în Neamţ sunt alte patru localităţi conduse de viceprimari cu atribuţii de primar, astfel că pentru anul viitor sunt posibile noi alegeri locale parţiale.    

În comunele Agapia şi Bârgăoani, primarii au pierdut definitiv procesele cu ANI care îi declarase incompatibili pentru conflict de interese. În cazul comunei Agapia, prefectul de Neamţ a semnat ordinul de încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarului Neculai Nastasă după ce edilul a pierdut un proces lung cu ANI, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Pe 8 februarie 2017, Curtea Supremă a dat dreptate inspectorilor de integritate care în aprilie 2014 au constatat că Neculai Nastasă era în conflict de interese de natură administrativă pentru semnarea unor contracte de concesiune a păşunilor comunale cu o asociaţie unde fiul său era membru fondator.   

În cazul comunei Bârgăoani, primarul Petrică Şchiopu şi-a pierdut mandatul tot pentru conflict de interese, constatat de ANI. Pe 9 aprilie 2014, inspectorii de integritate arătau că edilul, având un interes personal de natură patrimonială, a achiziţionat materiale de construcţii de la Cooperativa ConsumCoop Bârgăuani, al cărei administrator este sora sa. De asemenea, sora edilului a achiziţionat un imobil aflat în patrimoniul Primăriei Bârgăuani, printr-un contract de vânzare-cumpărare.

După un proces pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prefectul a semnat pe 24 iulie 2017, ordinul de încetare a mandatului de primar.

De menţionat că în ambele comune, cei doi foşti edili au găsit o modalitate de a se întoarce în primărie, ei devenind consilieri personali ai primarilor interimari.  

O a treia localitate unde ar putea fi alegeri parţiale anul viitor este Dragomireşti. Comuna a fost condusă în ultimii ani de Vasile Panaite, însă pe 27 aprilie 2017 acesta a fost numit prefect al judeţului Neamţ. În locul său, funcţia de primar interimar a fost preluată de fostul viceprimar, Ion Alistar.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite