J.R. Ewing de la Izvorul Muntelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Radu, în vârstă de 63 de ani, a dat de petrol în loc de apă când a făcut săpături pentru o fântână mai adâncă. Bărbatul, de profesie medic neurolog, are în curtea casei din Izvorul Muntelui un zăcământ de aur negru, aflat la 40 de metri adâncime.

Constantin Radu stă cu ţeava forajului în ogradă din 2009, când a dat peste zăcământul de petrol. În timp ce nemţeanul se teme să nu îi fie afectată locuinţa, un afacerist a cumpărat peste drum o bucată de teren şi forează de zor, în speranţa că va da peste zăcământ şi îl va exploata.


Petrolistul, care poate fi comparat cu J.R. Ewing, personajul principal din serialul „Dallas“, pătrează şi acum într-un bidon din plastic petrolul scos din adânc atunci când a făcut forajul pentru apă. „Nu pot să o folosesc la nimic, pentru că, deşi e în curte la mine, e resursa statului. Am obligaţia să protejez zăcământul, să mă protejez şi pe mine, dar statul nu are nicio obligaţie faţă de mine, nici măcar să îmi deconteze costurile forajului“, spune medicul.

Marea descoperire a fost făcută la sfârşitul anului 2009, când soţii Radu s-au gândit că debitul de apă pe care îl pot lua din fântână nu le-ar ajunge dacă ar face o pensiune. „Fântâna nu are debit suficient în perioadă de secetă. Nivelul apei scade prea mult şi îmi era frică să utilizez cantităţi mai mari, că rămâne pe uscat pompa“, explică Constantin Radu (63 de ani).


Au oprit forările


Impulsul le-a fost dat de un fluturaş găsit în cutia poştală în care o firmă anunţa că face foraje, la preţ de criză. „Când au venit şi s-au apucat de treabă, a ieşit întâi apă, apoi stâncă albă, care ulterior s-a înegrit. Eu le-am spus atunci, în glumă, «Aici nu mai găsiţi apă, daţi de petrol!» Nu a durat două minute şi a ţâşnit petrolul!“, îşi aminteşte nevasta medicului.


Lucrările au fost sistate imediat, iar familia Radu, uimită de descoperire, a anunţat Primăria Bicaz, de care ţine administrativ localitatea Izvorul Muntelui, precum şi Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale. Au venit specialişti, au luat probe şi au văzut că petrolul este de calitate superioară, un fel de gazolină care pe vremuri era folosită de maşinile cu motoare mai puţin pretenţioase. „Am luat probe şi am făcut analize, în urma cărora a rezultat că acolo se află un produs petrolier de tip condesat, cu o densitate mai mică, mai pur“, a precizat Marius Gergescu, expert superior la Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale.


Într-o găleată şi un bidon din plastic, medicul păstrează petrolul scos din adânc atunci când a fost realizat forajul pentru apă. Lichidul maroniu are miros de motorină, de benzină şi gaz lampant la un loc. „Nu pot să o folosesc la nimic, pentru că, deşi e în curte la mine, e resursa statului. Am obligaţia să protejez zăcământul, să mă protejez şi pe mine, dar statul nu are nicio obligaţie faţă de mine, nici măcar să îmi deconteze costurile forajului. Pe hârtie, e 4.000 de lei, dar de fapt este de trei ori mai mult“, spune medicul, care stă cu ţeava forajului în ogradă şi se teme să nu îi fie afectată locuinţa.


Negocierile au picat


Oscilând între ideea de a dezvolta o pensiune şi aceea de a deveni petrolist, Constantin Radu s-a trezit cu o ofertă de cumpărare a proprietăţii de la Izvorul Muntelui. „Au vrut să-mi cumpere terenul şi cele două construcţii, cu 100.000 de euro, în ciuda valorii pe care i-ar da-o existenţa petrolului şi a valorii de piaţă, care, pe aici, e de trei ori mai mare“, spune doctorul. Pentru că nu au căzut la învoială, societatea Mihoc Oil SRL a cumpărat un teren aflat peste drum de casa doctorului şi de trei luni forează în continuu. „Am ajuns la 120 de metri adâncime şi forăm în stâncă în continuare. Nu ştim încă peste ce vom da“, a declarat Eugen Mihoc. Specialiştii au însă altă părere. „Din punct de vedere geologic, zona s-ar preta la existenţa hidrocarburilor pentru că face parte din flişul Carpaţilor Orientali, în care se găseşte petrol în depozite oligocene de la Buzău până în nordul ţării, cu o cantitate mai mare la Comăneşti“, a precizat expertul Gergescu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite