Expresii şi cuvinte folosite în ritualurile magice. De unde provin şi ce înseamnă formulele abracadabra şi hocus-pocus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abracadabra şi hocus-pocus sunt cele mai cunoscute cuvinte dintre cele considerate a avea puteri supranaturale. Expresiile sunt folosite de sute de ani.

Din cele mai vechi timpuri, anumitor cuvinte li s-au atribuit proprietăţi magice. Originea acestor cuvinte şi cum au ajuns să fie cunoscute pe întreg mapamondul sunt – cum altfel – învăluite de mister. 

Într-un capitol al lucrării „Curiozităţi şi amuzamente ale limbii române“, dr. Octavian Laiu-Despău, un pasionat de ludolingvistică, face lumină în privinţa acestei categorii de cuvinte.

„Cel mai celebru cuvânt magic este abracadabra – un termen cabalistic utilizat în trecut de ocultişti, gnostici etc., care îi atribuiau puterea magică de a vindeca anumite boli sau de a preveni nenorocirile”, spune Octavian Laiu-Despău, în lucrarea sa. 

În zilele noastre, cuvântul este folosit de iluzionişti şi prestidigitatori ca formulă de introducere pentru scamatoriile lor, însă conform documentării autorului lucrării citate, prima menţiune a cuvântului apare în „De Medicina Praecepta a lui Serenus Sammonicus” (sec.II), medic al împăratului roman Caracalla, care recomanda bolnavului să poarte la gât o amuletă conţinând cuvântul scris sub forma unei piramide inversate, aşa cum este cea de mai jos:

                                                             A B R A C A D A B R A

                                                               A B R A C A D A B R

                                                                 A B R A C A D A B

                                                                   A B R A C A D A

                                                                     A B R A C A D

                                                                       A B R A C A

                                                                         A B R A C

                                                                           A B R A

                                                                             A B R

                                                                               A B

                                                                                 A

„În fiecare rând al piramidei apare câte o literă mai puţin, până când doar litera A rămâne să formeze vârful triunghiului. După cum dispăreau literele, tot aşa se spunea că dispărea şi boala sau necazul”, precizează Octavian Laiu-Despău.

În ceea ce priveşte originea cuvântului „abracadabra”, circulă mai multe ipoteze, una dintre ele fiind aceea că ar proveni din expresia Avrah KaDabra, care în arameică înseamnă „voi crea în timp ce vorbesc”. 

„După alţii, la origine se află cuvântul ebraic ha-brachah, care înseamnă <binecuvântare> şi cuvântul arameic dabra – <molimă>. Alţii susţin că ar proveni de la expresia arabă Abra Kadabra, care s-ar traduce prin <fie ca lucrurile să fie distruse>”, precizează autorul lucrării citate. 

Octavian Laiu-Despău mai arată că unii au văzut în acest termen cuvintele ebraice ab („tatăl”), ben („fiul”) şi ruach hacadosh („Sfântul Duh”), iar o altă ipoteză pretinde că la baza cuvântului „abracadabra” stă numele gnostic al lui Dumnezeu – Abraxas. 

Hocus pocus şi pătratul Sator

O altă expresie arhicunoscută este hocus-pocus, folosită de iluzionişti pentru a anunţa o apariţie, o dispariţie sau o transformare.

„Expresia, atestată încă din sec. 17, era rostită de scamatori de bâlci sau circari ambulanţi. Cele două cuvinte au o origine obscură şi nu înseamnă, propriu-zis, nimic. Unii cred că ar fi o parodie după formula latină liturgică Hoc est corpus (<acesta este corpul (meu)>)”, susţine pasionatul de ludolingvistică. 

Octavian Laiu-Despău aminteşte că această credinţa în proprietăţile „magice” ale unor cuvinte a fost „valorificate” şi de unii impostori. 

„De pildă, prin secolul 17, în Franţa, şarlatanii vindeau praf de perlimpinpin, un praf care, se lăudau ei, poseda virtuţi miraculoase, putând vindeca cele mai diverse boli. Originea cuvântului este obscură, fiind probabil inventat ca o parodie de formulă magică”, menţionează autorul lucrării. 

Octavian Laiu-Despău spune că şi pe teritoriul ţării noastre a circulat în popor vestitul pătrat magic latin SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. 

„Cele cinci cuvinte, fiecare de cinci litere, alcătuiesc împreună un palindrom. Dispunând aceste cuvinte într-o matrice pătratică, se obţine un pătrat magic care poate fi citit identic în 4 direcţii diferite: de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, de sus în jos sau de jos în sus”, explică autorul. 

                                                          S A T O R 

                                                          A R E P O

                                                          T E N E T

                                                          O P E R A

                                                          R O T A S

„Pătratul Sator a fost atestat pe teritoriul ţării noastre încă din sec. 18. Formula a pătruns la noi, se pare, prin intermediul călugărilor greci, iar în medicina populară i se atribuiau proprietăţi magice în prevenirea sau vindecarea unor boli cum ar fi frigurile sau turbarea”, mai spune Octavian Laiu-Despău.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite