Expertiză la spitalul din Neamţ unde zece pacienţi au ars de vii. Asistentele au aprins o candelă în secţia ATI COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii din salon nu au avut nicio şansă de supravieţuire FOTO Exploziv TV
Pacienţii din salon nu au avut nicio şansă de supravieţuire FOTO Exploziv TV

În cazul tragediei de la spitalul din Neamţ, unde zece pacienţi au ars de vii, au fost puse sub acuzare tot atâtea persoane, dar ancheta nu este încă finalizată.

Apar noi detalii despre ampla anchetă declanşată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în cazul incendiului catastrofal de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, acolo unde zece pacienţi au ars de vii. 

Amănuntele au fost oferite de managerul unităţii sanitare. Alexandru Filimon a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, 4 mai 2022, că va avea loc o nouă expertiză. 

De altfel, spitalul, ca persoană juridică, a fost pus sub acuzare, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpa şi distrugere din culpă în formă calificată, deoarece a organizat impropriu activitatea. 

„Primim corespondenţă cam o dată pe săptămână de la

dumnealor (procurori - n.red.), cu diverse expertize sau alte documente cu privire la incendiu. Acum se doreşte a se face încă o expertiză în dosar şi ne-au oferit oportunitatea de a avea şi noi un expert al nostru. 

Am angajat un expert privat, fost colonel ISU, care este expert şi la alte două spitale din ţară cu privire la anumite incendii. O să avem şi noi reprezentantul nostru la momentul acelei a doua expertize. Din ce am înţeles, va fi o expertiză pentru a stabili cum a apărut incendiul, cum s-a propagat, unghiuri, temperaturi“, a declarat Alexandru Filimon. 

Incendiul a avut loc pe data de 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean, decedând şapte bărbaţi şi trei femei, care erau imobilizaţi la pat, din cauza stării critice. Cătălin Denciu, medic de gardă, a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, pentru tratament şi recuperare fiind transferat în Belgia la Spitalul Militar „Regina Maria Astrid“, unde a stat internat mai bine de jumătate de an. 

Care sunt acuzaţiile aduse 

În octombrie anul trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţa suspecţii în cazul tragediei care a avut loc la Secţia ATI. Au fost puşi sub acuzare şase foşti manageri ai unităţii, doi medici şi două asistente. Procurorii precizau că un medic este cercetat pentru o faptă comisă după data incendiului, în luna iunie 2021. 

„În exercitarea atribuţiilor, ar fi întocmit şi subscris o adresă din data de 18.06.2021, care conţine menţiuni false privind îngrijirile acordate pacienţilor în timpul manifestării incendiului. Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul de Medicină Legală Neamţ, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală“, se arată într-un comunicat. 

Anchetatorii mai consideră că spitalul nu a realizat o revizuire a riscurilor, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs după nominalizarea ca unitate COVID -19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen. În aceste noi condiţii, nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure sănătatea şi securitatea personalului medical şi a pacienţilor de la Secţia ATI. 

În acest dosar, cele două asistente medicale sunt cercetate pentru ucidere din culpă, vătămare din

culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate în muncă. Ele îngrijeau bolnavii cărora li se administra oxigen şi „ar fi folosit şi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis - o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient. Aceasta ar fi constituit sursa de iniţiere a focului cu consecinţa incendierii salonuui 240 ATI“, conform sursei citate.

Cât despre cei şase foşti manageri ai spitalului din perioada 31 martie 2020 - 17 noiembrie 2020, în contextul pandemic ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul unităţii. Consecinţele au fost incendierea salonului ATI, moartea pacienţilor, vătămarea corporală a unei asistente şi a unui medic,

degradarea salonului, distrugerea instalaţiilor de fluide medicale şi a altor echipamente. 

Vă recomandăm să citiţi: 

 

Cazuri şocante pe şosele. Trei şoferiţe au fost implicate în două accidente petrecute la aceeaşi oră

 

Surpriza vieţii pentru o tânără la ceremonia de depunere a jurământului militar. Ce a făcut un pompier

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite