EcoBrunch în Ţinutul Zimbrului. „Numa' zâcim ce-o să-ntindem pe masă“
0Asociaţia Ţinutul Zimbrului din Neamţ organizează o nouă manifestare din seria celor intitulate EcoBrunch, locul ales fiind într-o zonă de un pitoresc aparte.
Membrii Asociaţiei Ţinutul Zimbrului din Neamţ au pus la cale o nouă manifestare inedită, ale cărei începuturi au fost acum trei ani. Astfel, pe 28 mai 2022, oaspeţii sunt invitaţi la evenimentul de promovare a gastronomiei şi tradiţiilor locale, adresându-se tuturor celor care vor să petreacă o zi în aer liber, într-o locaţie pitorească.
Este vorba despre pensiunea Casa Bunicilor din satul Mitocu Bălan, comuna Crăcăoani, judeţul Neamţ. „Se anunţă a fi o experienţă unică, cu gust, culoare şi amintiri demne de povestit celor apropiaţi. Până şi drumul până acolo va fi o plăcere, cu peisaje de basm, dealuri înflorite şi turme de oi în depărtare. Cu puţin noroc, veţi putea admira şi legendarii zimbri care cutreieră zona în libertate“ - aşa sună invitaţia celor de la asociaţie, care împreună cu oameni din zonă, meşteri populari, artizani şi producători locali au pus la cale evenimentul.
Au mai precizat, retoric, „Ce vă pregătim pentru sâmbătă?“, răspunsul fiind: „Numa' zâcim ce-o să-ntindem pe mese“. De la ora 11.00 va fi brunch cu specialităţi tradiţionale care mai de care. Între ele tobă de casă, pulpă de curcan afumată, chişcă, cârnaţi cu busuioc, brânză de oaie maturată la putină, zacuscă, telemea de la stână, borş cu sfeclă roşie (la care doritorii pot adăuga jumări şi smântână proaspătă, pulpă de viţel la proţap, disc roşu cu carne şi legume, cartofiori noi la ceaun (cu usturoi şi mărar), fasole cu codiţe de porc afumate, alte delicii preparate local, plus desert, băuturi naturale şi non-alcoolice.
Pensiunea Casa Bunicii FOTO Andrei Ştefan, Gabriela Cozma
De la ora 12.30 sunt momente artistice pregătite de gazdă, Maria Cornea şi nepoţica sa, dar şi de copii din comuna Crăcăoani. Urmează, de la ora 13.00, o drumeţie organizată prin împrejurimi, iar apoi ateliere meşteşugăreşti - realizarea şindrilei, sculptură în lemn, tors, croşetat. Cât despre şindrilă, scândurica îngustă şi subţire, care serveşte la acoperitul caselor tradiţionale, 'nea Vasile, meşter iscusit din satul Mitocu Bălan, va arăta cum se confecţionează.
Ţinutul Zimbrului, un areal de zeci de mii de hectare
Preţul experienţei de la EcoBrunch este de 125 lei/adult. Pentru copii până în 7 ani nu se percepe taxă, iar cei între 7 şi 13 ani au 50% discount. Grupurile de minim zece persoane au o reducere
de 10%. La Mitocu Bălan se poate ajunge foarte uşor, din DN 15 C, Piatra Neamţ - Târgu Neamţ, făcându-se stânga dau dreapta (funcţie de direcţia de deplasare) în comuna Crăcăoani.
Produse tradiţionale preparate din carne şi lapte FOTO Andrei Ştefan, Gabriela Cozma
Manifestări tip EcoBrunch s-au organizat şi în alte locuri, scopul fiind de a promova gastronomia, cultura, tradiţiile locale şi producătorii din această zonă a Neamţului şi nu numai. Ideea de eco brunch nu înseamnă doar o simplă socializare la degustare de bucate tradiţionale, ci implicarea participanţilor la tot felul de alte activităţi - drumeţii şi plimbări în natură, ateliere practice în diverse meşteşuguri, spectacole folclorice, lupte cu arme medievale, etc.
Iar oaspeţi au fost de prin judeţele Moldovei, Neamţ, Iaşi, Suceava sau Bacău, dar şi din alte zone geografice ale României, de pe la Cluj, Sibiu şi Bucureşti. Manifestarea se vrea a deveni tradiţie, mai
ales că s-au astfel pus bazele promovării a altor şapte destinaţii ecoturistice din ţară. Despre eco branch, iată ce spune Viorela Chiper, managerul Asociaţiei Ţinutul Zimbrului:
„Considerăm oportună colaborarea la nivel naţional, nu doar pentru experienţa cu care vine fiecare partener, dar şi pentru vizibilitatea în România şi pe plan internaţional. Dorim ca uşor, uşor să implicăm cât mai mulţi producători şi furnizori de servicii locale, oamenii locului şi să promovăm zonele frumoase de pe tot teritoriul destinaţiei de ecoturism. Astfel încât întreaga comunitate să aibă de câştigat, nu
doar turiştii care ajung în zonă“.
Preparate la ceaun FOTO Andrei Ştefan, Gabriela Cozma
Ţinutul Zimbrului, în fapt arealul Parcului Natural Vânători Neamţ, se întinde pe 31.000 de hectare, din care peste 26.000 numai pădure şi adăposteşte o diversitate de valori culturale, istorice şi naturale. Pe teritoriul său se află renumite comunităţi monahale, mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ, Secu, Sihăstria sau Sihla, staţiunile Bălţăteşti şi Oglinzi, alături de patru arii protejate Pădurea de Argint, Codrii de Aramă, Rezervaţia de stejari Dumbrava şi Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Veteranii de război, umiliţi de o lege strâmbă. Nu-şi pot omagia oficial camarazii la ceremoniile militare
Coroana unei regine şi Sfântul Pelerin din Turnul lui Ştefan, record absolut la Noaptea Muzeelor FOTO