Debut sumbru de an şcolar. Judeţ cu o zonă roşie şi două municipii în zona galbenă. Unde vor fi cursuri online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cert câ în judeţul Neamţ la o şcoală vor fi doar cursuri online, iar în alte nouă localităţi, între ele fiind două oraşe, va fi sistem mixt, în bănci şi virtual. În rest, cursurile încep normal, cu prezenţa fizică a elevilor şi profesorilor.

Debutul anului şcolar 2020-2021 începe sub auspicii cam sumbre în Neamţ, incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus fiind tot mai mare de la o zi la alta, astfel că situaţia se răsfrânge şi asuprea Educaţiei. 

Cursurile se vor deschide la data anunţată de oficialităţi, 14

septembrie, dar în localităţile judeţului se va ţine cont de ceea ce „dictează“ criza epidemiologică, ele urmând a fi susţinute doar online, mixt - la clasă şi virtual şi normal, cu toţi elevii în bănci. 

De altfel, Ministerul Sănătăţii a publicat astăzi harta cu scenariile pentru începerea şcolii, iar pe baza anchetelor epidemiologice, cele mai multe localităţi din zona roşie, în care se recomandă ore online, sunt în Arad, Cluj, Sibiu şi Neamţ. 

„Suntem în scenariul roşu în comuna Poiana Teiului, deci cursurile vor începe aici doar în mediul online. Nouă localităţi sunt sub scenariul galben: Piatra Neamţ şi Roman (oraşe cu o populaţie de circa 150.000 de locuitori - n.r.), plus comunele Alexandru cel Bun, Bodeşti, Dochia, Războieni, Taşca, Tupilaţi şi Dobreni. Pentru fiecare localitate avem indici de răspândire comunitară de peste unu la mie, aşadar vom începe cursurile într-un sistem mixt, atât cu elevi la şcoală cât şi online. Restul localităţilor din judeţ (70 de comune şi trei oraşe - n.r.) sunt în scenariul verde, adică se redeschid cursurile cu prezenţă fizică la şcoală a elevilor“, a declarat George Lazăr, prefectul de Neamţ. 

Aceasta este situaţia la zi, dar miercuri, 9 septembrie, va avea loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care va fi stabilită, dacă apar situaţii noi, pentru fiecare localitate şi fiecare şcoală în parte modalitatea în care vor începe cursurile.

Zonă roşie la poale de Ceahlăului

De asemenea, săptămânal, în fiecare vineri, vor fi făcute şedinţe de analiză şi vor fi luate decizii pentru următoarele 7 zile. Situaţia cea mai gravă în ceea ce priveşte rata de îmbolnăvire, cu 3,3% cazuri pozitive de coronavirus la 1.00 mie de locuitori, este în comuna Poiana Teiului, la poalele Ceahlăului. 

Calculele au fost făcute în funcţie de numărul de noi pacienţi din ultimele 14 zile şi, potrivit regulilor instituite de criza sanitară, elevii vor începe şcoala de acasă. În localitate, un prim focat a izbucnit chiar la administraţia locală, 17 dintre cei 20 de salariaţi fiind infectaţi, printre ei aflându-se şi primarul Ana Ancuţa, care tocmai începuse campania pentru un nou mandat. 

Al doilea focar din comună a fost descoperit, la finalul săptămânii trecute, la Centrul social pentru îngrijirea bătrânilor de la schitul de maici Paltin, care ţine de mai cunoscuta Mănăstire Petru Vodă, ambele ctitorii ale părintelui Iustin Pârvu. Patru vârstnici erau pozitivi, dar se aşteaptă ca numărul lor să crească, deoarece centrul are peste 30 de persoane, la care se adaugă cele peste 100 de maici. 

O altă comună care se apropie de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori este Alexandru cel Bun, unde rata incidenţei este de 2,64%, apoi Bodeşti - 2,61%, Dochia - cu 1,98%. În municipiul Piatra Neamţ rata este, astăzi, de 1,14%, ceva mai mică fiind în oraşul Roman. 

„Din cele 131 de unităţi, 107 sunt pregătite, iar la câteva încă mai sunt probleme, dar acestea se pot

rezolva în scurt timp. S-au făcut dezinfecţii, s-au stabilit traseele de intrare-ieşire, şcolile au rezerve de materiale pentru dezinfecţie, măşti. În urban, sunt ceva probleme, fiindcă nu avem peste tot spaţii

necesare şi resursa umană pentru a acoperi cursuri în două schimburi“, a declarat, pentru mesagerul.ro, Mihai Obreja, inspector general şcolar. 

În judeţul Neamţ, dacă duminică, 6 septembrie, în statistici figurau ca fiind infectaţi cu noul coronavirus un numar de 2.347 de pacienţi, la raportarea de astăzi numărul crescuse, fiind 2.365 de cazuri.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Germania a retras judeţele Gorj şi Neamţ de pe lista „zonelor de risc“. Ce se întâmplă cu Bucureştiul

Cele mai stupide motive de apel la 112. Consătean mort prin electrocutare, dar în realitate mort de... beat

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite