Corupţia încheie cariera unui primar longeviv. Gavril Lupu conducea comuna Hangu din Neamţ din 2000

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavril Lupu este primar din anul 2000 FOTO Monitorul Neamţ
Gavril Lupu este primar din anul 2000 FOTO Monitorul Neamţ

Magistraţii au pronunţat o sentinţă definitivă pentru corupţie în cazul unuia dintre cei mai longevivi primari din ţară, condamnarea însemnând şi terminarea mandatului.

De 22 de ani în fruntea administraţiei din comuna Hangu, judeţul Neamţ, Gavril Lupu este foarte aproape de a-şi pierde funcţia de primar, lucru care se va petrece în viitorul apropiat. Pe data de 19 aprilie 2022, el a fost condamnat definiv, sentinţa fiind pronunţată la Curtea de Apel Bacău. 

În aceste condiţii, după ce vor fi efectuate câteva acte procedurale, prefectul de Neamţ trebuie să emită, în baza deciziei judecătorilor, ordinul de încetare a mandatului primarului. Gavril Lupu a primit, pentru fapte de corupţie, 1 an şi şase luni cu suspendarea executării. 

Instanţa a mai stabilit ca termen de supraveghere o perioadă de 3 ani şi 6 luni, timp în care cel în cauză nu trebuie să fie implicat în vreo faptă penală. Actualul primar şi administraţia locală au de plătit despăgubiri consistente, care au fost calculate la aproximativ 1 milion de euro. 

„Admite în parte acţiunea civilă formulată de către

partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură

Bucureşti şi obligă pe inculpatul Lupu Gavril să plătească (...), în solidar cu partea responsabilă civilmente Comuna Hangu, judeţul Neamţ, sumele de 304.474,96 lei, respectiv 193.149,28 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal“, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Bacău. 

Primarul a fost inculpat de DNA în anul 2018, pentru folosirea sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Faptele au avut loc în 2009 şi 2010, când s-au obţinut de la APIA sume în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren mai mari decât cele utilizate. 

„Inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafeţele de 622,32 ha şi 364,50 ha, deşi în realitate utiliza doar 332,66 ha, respectiv 197, diferenţele fiind utilizate în scopuri agricole productive (păşunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice şi juridice. Prin aceste demersuri, CL Hangu a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei“, se preciza într-un comunicat DNA. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Şicanare sângeroasă în trafic, şofer eviscerat cu cuţitul. Agresorul a fost trimis în judecată

Altruismul Neamţului pentru un pic de normalitate în viaţa refugiaţilor ucraineni. „Plâng în fiecare zi“ FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite