Autorul jafului de tablouri celebre din Vila Stoiciu a fost trimis în judecată

Autorul jafului de tablouri celebre din Vila Stoiciu a fost trimis în judecată

Marian Stavarache a fost prins la distanță de cinci luni după ce a comis jaful

Constănțeanul Marian Stavarache este auzat de tâlhărie, violare de domiciliu și lipsire de libertate în mod ilegal. În aceeași cauză, Marinel Chiper, partenerul care l-a ajutat să scoată tablourile din Piatra Neamț este acuzat de tăinuire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe parcursul urmăririi penale, Marian Stavarache nu și-a recunoscut faptele, prevalându-se de dreptul de a nu da declarații.

El este auzat că în urmă cu aproape un an, pe 17 mai 2011 a intrat în casa Victoriei Stociu, o septuagenară din Piatra Neamț, a imobilizat-o pe proprietară și, sub amenințarea unui cuțit, a silit-o pe femeie să-i dea nouă pânze pictate de Grigorescu, Tonitza, Octav Băncilă, Corneliu Baba sau Ștefan Luchian, aflate în colecția privată a familiei.

Citește și: Jaf de mare artă la Piatra Neamţ

Furtul de tablouri din vila Stoiciu a fost pus la cale din puşcărie

În afara tablourilor, Stavarache a mai luat din vila Stoiciu cinci brățări de aur, un ceas de aur cu lanț, mai multe obiecte din fildeș și suma de 1.450 de lei.

Citește și: „A trebuit să-l ajut pe hoţ să-mi fure tablourile"

La finele lunii octombrie, Stavarache s-a întors în Piatra Neamț pentru a recupera tablourile dosite într-o curte, și, ajutat de Marinel Chiper le-a transportat la Cobadin, în județul Constanța.

Citește și: A fost prins autorul jafului din Vila Stoiciu. Tablourile urmau să fie vândute pentru 65.000 de euro

Familia Stoiciu, bântuită de coșmarul furtului de tablouri

Stavarache a căzut în plasa polițiștilor și a procurorilor care l-au prins în trafic, în apropierea podul peste Dunăre de la Giurgeni - Vadul Oii.

Toate cele nouă tablouri au fost recuperate, însă, o parte din bijuterii fuseseră deja vândute prin casele de amanet din Constanța.

În urma expertizei, valoarea bunurilor furate a fost stabilită la 99.000 de lei, deși valoarea prejudiciului era estimată inițial la 257.000 de euro.

Citește și: Picturi furate, în expoziţie după 20 de ani la Piatra Neamţ

Rămâi pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările