Asigurarea locuinţei, privită cu neîncredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii preferă să-şi păzească singuri apartamentul de calamităţile naturale decât să dea bani pentru poliţe. Noua taxă este obligatorie de la 1 iulie, iar rata anuală este cuprinsă între 10 şi 20 de euro. Asiguratorii aleargă deja după clienţi.

La mai puţin de două luni înainte de a intra în vigoare, asigurarea obligatorie a locuinţei este o necunoscută pentru majoritatea pietrenilor. Iar cei care au auzit de noua taxă s-au revoltat. „Ar trebui să fie o opţiune la alegere. Dacă vreau să plătesc bine, dacă nu, nu. Unde se duc aceşti bani? Pentru ce? Ne-am săturat să fim obligaţi să plătim taxe pentru ceva ce nu simţim“, a spus revoltată Carmen Stanciu, asistentă medicală.

Alţii preferă să-şi asume riscul de a plăti singuri stricăciunile în caz că locuinţa lor păţeşte ceva. „Dacă păţesc ceva, eu plătesc, dar dacă nu, să nu mă pună la plată de pomană“, a spus Alexandra Timofte, vânzătoare.

Despăgubiri de maxim 20.000 de euro

Asigurările obligatorii acoperă numai pagubele rezultate în urma unor calamităţi naturale, precum inundaţiile sau cutremurele, cotizaţia anuală a asiguratului fiind cuprinsă între 10 şi 20 de euro, cele mai ieftine fiind pentru case din lemn ori din chirpici. „Asigurările obligatorii sunt necesare. În cazul unei calamităţi puţini sunt cei care-şi permit s-o ia de la zero fără contribuţia statului, care acum n-are bani. Sumele pe care le primeşte asiguratul în astfel de cazuri sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de euro“, şi-a prezentat oferta consultantul financiar Marius Baghiu, din cadrul OVB All Finance. Pietrenii spun că astfel de asigurări sunt necesare la sate, unde casele sunt expuse adesea riscului de inundaţii, şi nu la oraş. Ei se întreabă ce inundaţie ar putea veni peste ei ca să justifice plata anuală a unei astfel de poliţe de asigurare.

„E ca în povestea cu drobul de sare. Dacă vine apa şi-mi distruge tot apartamentul primesc banii înapoi, dacă nu, rămân cu ei daţi de pomană“, a opinat inginerul Ovidiu Pâslaru.

Amenzi de 500 de lei

Locuitorii care au acceptat să-şi asigure locuinţa au optat pentru varianta full. „Această asigurare le acoperă şi pagubele din incendii ori în cazul în care îşi inundă vecinul de bloc. Valoarea ratei anuale ajunge la 0,14% din valoarea imobilului, pentru cei care locuiesc în apartamente, şi la 0,20-0,24% pentru cei care au case“, a adăugat Marius Baghiu.

Conform Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, cei care nu-şi vor încheia poliţele obligatorii riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite