Şeful CJ Neamţ, obligat să se ferească de prefect şi de subprefect. Lista restricţiilor drastice impuse lui Ionel Arsene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene a revenit în fruntea CJ Neamţ FOTO Facebook
Ionel Arsene a revenit în fruntea CJ Neamţ FOTO Facebook

Pe 1 martie, Ionel Arsene a revenit la conducerea Consiliului Judeţean Neamţ după ce a stat o lună în arest preventiv.

Trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar de trafic de influenţă, Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi-a reluat activitatea în fruntea administraţiei judeţene de joi, 1 martie. 

Acesta a revenit la muncă după o pauză de o lună, cât a fost încarcerat, iar la primele ore ale zilei a transmis un mesaj de mulţumire celor care l-au susţinut: 

„Au fost 30 de zile în care nu am putut să îmi exercit mandatul pentru care am fost ales, timp în care multe lucruri importante au fost în atenţia Consiliului judeţean, drept pentru care le mulţumesc colegilor mei pentru activitatea depusă în tot acest timp. Vreau să recuperez cât mai repede această lună şi să trec rapid la îndeplinirea angajamentelor luate în faţa dumneavoastră, acest lucru depinzând în ce măsură voi fi lăsat (…) nu voi da niciun pas înapoi iar aceste încercări nu mă vor demobiliza sau descuraja de la a face ceea ce este corect şi bun pentru judeţul meu, pentru casa mea, pentru nemţenii mei“, a precizat Arsene într-o postare pe Facebook. 

Pe 28 februarie, Curtea de Apel Bacău hotărâse că nu sunt motive să-i mai prelungească arestul cu încă 30 de zile, aşa cum decisese, pe 22 februarie, Tribunalul Neamţ. Magistraţii au dispus însă păstrarea lui Arsene sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, cu o serie de restricţii comune (părăsirea ţării, respectarea programului de supraveghere, etc), dar şi unele condiţii speciale. 

Trebuie să-l evite pe reprezentatul guvernului în teritoriu 

Astfel, şeful CJ Neamţ va fi nevoit „să nu se apropie de martorii din lucrări (…) şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale“. 

Pe lista martorilor aşa cum apar în minuta şedinţei, apar numele prefectului de Neamţ, Vasile Panaite şi a subprefectului Iulian Jugan. Situaţia va fi destul de ciudată, deoarece aceştia au birourile la etajul I al Palatului Administrativ din Piatra Neamţ, un etaj mai jos decât biroul preşedintelui CJ. 

Lista persoanelor pe care Ionel Arsene va trebui să le evite în următoarele două luni mai cuprinde un consilier personal (doctorul Valeriu Andriţa - care a şi intrat în concediu de odihnă de pe 1 martie), un primar de comună (Vasilica Creţu, primarul comunei Dobreni), omul de afaceri Adrian Porumboiu şi ex-primarul Gheorghe Ştefan. De menţionat că Pinalti este denunţător în una din cele două cauze conexate la dosarul întocmit de procurorii DNA şi trimis deja spre judecată. 

Pe lista martorilor din dosar de care Arsene va trebui să se ferească mai sunt Mihai Lupu, Ionel Careja şi Costel Moga (directori la SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi), Gabriel Ştefan (fiul lui Gheorghe Ştefan), Carmen Maria Panfil şi Doru Avram.

Pauză impusă la partid 

Ionel Arsene este acuzat de trafic de influenţă pentru fapte din 2015 şi 2013, în perioada în care era deputat şi preşedinte PSD Neamţ. Tot o condiţie impusă prin controlul judiciar este aceea ca Arsene „să nu desfăşoare activităţi politice în exercitarea cărora a săvârşit faptele pentru care este inculpat“. 

Cum acesta nu mai este parlamentar, doar funcţia de lider al filialei PSD îi este subminată prin restricţia dispusă de magistraţi, într-o perioadă în care, la nivelul organizaţiei judeţene se anunţă activităţi intense de pregătire a Congresului Extraordinar al PSD de pe 10 martie. 

Arsene a fost avertizat că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite