Degetele Diavolului. Planta a aterizat din Tasmania direct în Apuseni VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Degetele Diavolului este o ciupercă despre care se spune că ar fi comestibilă însă nimeni nu a încercat-o din cauza mirosului dezgustător. FOTO: Laura Gal
Degetele Diavolului este o ciupercă despre care se spune că ar fi comestibilă însă nimeni nu a încercat-o din cauza mirosului dezgustător. FOTO: Laura Gal

Tentaculele de un roşu aprins par ca nişte gheare ce tocmai au străpuns pământul, iar mirosul putred de mortăciune te loveşte cu cât te apropii mai mult. Apariţia înfricoşătoare e, de fapt, o ciupercă ciudată, cunoscută sub denumirea populară de „Degetele Diavolului".

Denumirea originală, Devil's finger, i-a fost dată de renumitul micolog britanic Malcom Dring. Degetele Diavolului (Clathrus archeri) este originară din Tasmania şi pădurile Australiei, dar a fost aclimatizată în Europa, unde, consideră specialiştii în micologie, ar fi ajuns în perioada Primului Război Mondial. 

Unii spun că sporii ar fi fost aduşi pe tălpile soldaţilor australieni, participanţi la acţiuni militare pe teritoriul francez, alţii că au fost aduşi odată cu importul lânii de oi din Australia.  

Cert este că ciuperca e prezentă şi în România. Creşte solitar sau în grupuri mici, în zone de păduri de foioase sau conifere, păduri sau chiar grădini. 

De altfel, fotografia a fost realizată în Poiana Baia Popii de pe traseul montan Stâna de Vale - Padiş. 

Braţele purpurii, lungi de circa 10 centimetri, deschise în formă de stea, erau înconjurate de un roi de muşte atrase de mirosul dezgustător de carne putredă, care asigură împrăştierea sporilor şi înmulţirea acesteia. 

Ciuperca, spun micologii, se dezvoltă dintr-o masă gelatinoasă asemănătoare unui ou cu diametrul de 2 – 4 cm, de unde pornesc un număr de 4 – 8 braţe care, pe măsura maturizării ciupercii, se apleacă şi se lipesc de pământ. Braţele sunt de culoare roşu aprins cu pete de culoare neagră şi au textură buretoasă. De multe ori, lângă exemplarele mai mari se pot găsi şi exemplare mai mici care sunt sub stratul gros de frunze.

În Australia, Tasmania, Noua Zeelandă, ciuperca când este în stadiul de ou se consumă, fiind considerată o delicatesă. 

Vă recomandăm şi: 

FOTO Explozie de culori în Retezat. Au înflorit o mulţime de plante sălbatice rare din masiv 

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite