Unele mame din Oradea au ajuns să-şi supravegheze copiii la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că Ministerul Educaţiei a blocat posturile de îngrijitor, mai multe mămici din Oradea au ajuns în situaţia de a-şi supraveghea personal copiii la grădiniţă. Femeile fac muncă voluntară, ca să fie sigure că copiii lor sunt supravegheaţi când stau la grădiniţă.

Directorii de grădiniţe din Oradea nu mai ştiu de unde să facă rost de ajutor ca să supravegheze copiii. Deşi unele grădinițe au primit spații noi, iar altele s-au extins și s-au modernizat, acum nu mai are cine să lucreze cu cei mici. Din cauza salariilor infime din sistemul bugetar, multe dintre îngrijitoare au renunţat la locurile de muncă.

Din acest motiv, la unele grădinițe s-a ajuns ca micuții din patru grupe să fie supravegheaţi de o singură persoană. Ceea ce i-a făcut pe unii directori să apeleze la ajutorul părinților. Astfel unele dintre mame au ajuns să aibă grijă de copiii lor, la grădiniță. „Înainte de începerea anului școlar, ne-au plecat două angajate şi eram în situaţia de a nu avea cine să supravegheze copiii"; spune directoarea Grădiniţei nr. 30, Lucia Negrău. Unul dintre motivele pentru care, zice directoarea, s-ar fi ajuns în această situaţie este salariul mic. „Îngrijitoarele primesc 500-600 de lei pe lună şi, normal că în momentul în care îşi găsesc o altă slujbă unde primesc dublu, nici nu stau pe gânduri şi pleacă", explică Lucia Negrău.

Plecarea îngrijitoarelor pune adevărate probleme în gădiniţe. „În corpul nou de clădire am avea nevoie de trei persoane ca să fim acoperiţi cu personalul. Apoi, ne mai trebuie un bucătar, pentru că vom avea mai mulţi copii. Conform calculelor noastre, ca procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii satisfăcătoare, am avea nevoie de şase angajate", explică directoarea grădiniţei.

Salvarea maternă

Şi, pentru că Inspectoratul Școlar Județean Bihor nu a reușit să deblocheze posturile necesare, cei care au salvat situaţia au fost părinţii. „Din fericire, ajutorul a venit de la mămicile care au înţeles situaţia nefastă în care ne aflăm şi s-au oferit să ne dea o mână de ajutor. Până reuşim să angajăm personal, ele sunt salvarea noastră", zice Lucia Negrău.

Mariana Petru, de 35 de ani, este una dintre mamele care s-a oferit să dea o mână de ajutor grădiniței. „Eu sunt casnică și de asta reușesc să fac pe îngrijitoarea. Mă bucur că pot să ajut, dar această situație nu este una normală, iar statul ar trebui să-și dea seama de acest lucru. Copiii noștri sunt cei care sunt privați de serviciile pe care le merită", spune femeia. Orădeanca a ajuns să petreacă mai bine de cinci ore pe zi, făcând muncă voluntară la grădiniță. „Nu sunt singura care ajută, mai este o mamă care face același lucru ca și mine. Nu vrem bani, ci doar să știm că cei mici primesc atenția pe care o merită", mai spune Mariana Petru.

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor spune că nu poate face nimic, deoarece blocarea posturilor nu poate fi făcută din Bihor, ci numai de Ministerul Educației. „Am primit mai multe cereri de deblocare a posturilor de personal auxiliar din grădiniţele orădene, dar - din păcate - nu putem face nimic. Motivul pentru care nu putem aproba aceste cereri este simplu: posturile sunt blocate", spune purtătorul de cuvânt al IȘJ Bihor, Ramona Bacter.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite