Tőkés László a salutat beatificarea "episcopului-spion" Bogdánffy Szilárd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La beatificare a participat și vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo
La beatificare a participat și vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo

Europarlamentarul Tőkés László a salutat beatificarea fostului episcop Bogdánffy Szilárd, bănuit de acțiuni anti-românești. El a salutat și demersurile demarate pentru beatificarea clericului romano-catolic, Márton Áron, cel care a luptat în primul război mondial într-o unitate militară "era vestită pentru atrocitățile comise contra românilor".

Presupus colaborator al organizațiilor anti-românești, Bogdánffy Szilárd a fost beatificat în prezența trimisului Papei

"Consider că beatificarea fostului episcop Bogdánffy Szilárd, a fost un eveniment de mare importanță, cu un mesaj foarte important pentru lumea postcomunistă. Felicitări Bisericii Catolice, felicitări Papei Benedict. Beatificarea fostului episcop este un act simbolic de reabilitare, cel puțin pe plan moral, a victimelor comunismului", a declarat vicepreședintele Parlamentului European, Tőkés László. Legat de suspiciunile cum că Bogdánffy Szilárd ar fi fost un spion și un colaborator al organizațiilor anti-românești, europarlamentarul a spus că și lui i-au fost puse în cârcă multe acuzații, de către comuniști, fără să fie adevărate. "În vederea denigrării se spuneau de toate. Era doar propagandă anti-clerică specifică perioadei comuniste. Nu cred că sunt adevărate acuzațiile aduse", a subliniat fostul episcop de Piatra Craiului.

Salută și beatificarea episcopului Márton Áron

El a adăugat că speră că acest exemplu va fi urmat și de alții și că vor fi beatificați și alți clerici și foști episcopi. Tőkés a precizat că saluta și demersurile făcute deja pentru beatificarea episcopului romano-catolic al Ardealului, Márton Áron. Născut la 28 august 1896 în comuna Sândominic, aproape de  Miercurea-Ciuc, clericul romano-catolic a studiat la școala generală din satul natal, apoi la Gimnaziile catolice din Șumuleu, Miercurea Ciuc și din Alba Iulia.

Încorporat în armata austro-ungară

La 15 iunie 1915 a fost încorporat în armata austro-ungară. Márton Áron a luptat în primul război mondial în perioada 1915-1918 - având gradul de locotenent - în Divizia 82 Secuiască. Potrivit rapoartelor SSI, această unitate militară "era vestită pentru atrocitățile comise contra românilor". Márton Áron era cunoscut pentru discursul său anticomunist și ca un ocrotitor al evreilor. "Márton Áron s-a sacrificat pentru comunitățile maghiare și a luptat pentru apărarea evreilor prigoniți", a subliniat Tőkés László.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite