FOTO 20 de ani pentru SMURD Bihor. Dr. Raed Arafat: "Oradea rămâne unul dintre serviciile aflate în  fruntea sistemului de urgenţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
20 de ani pentru SMURD Bihor Foto-Claudia Bonchis
20 de ani pentru SMURD Bihor Foto-Claudia Bonchis

Au trecut 20 de ani de când Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Bihor executa prima intervenţie medicală. Doctorul Raed Arafat era cel care a coordonat echipajul, iar după cele câteva săptămâni petrecute la Oradea îşi aduce aminte că şi-a dat peste cap tot programul alimentar, şi chiar s-a ales cu câteva kilograme în plus.

Hotelul Internaţional din Băile Felix a fost gazda festivităţii de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea SMURD, al doilea serviciu de urgenţă după cel de la Târgu Mureş.

“În urmă cu 20 de ani SMURD Bihor executa prima intervenţie în scop medical. Era vorba despre o victimă care a fost lovita de tramvai. A fost primul moment în care SMURD apare ca o structură de pompieri cu medic”, a punctat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor.

Voluntariatul, baza SMURD

Pe bazele voluntariatul, echipajul a funcţionat până în 1994 când primii medici şi asistenţi au fost angajaţi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. În 1995 s-a creat  prima cameră de resuscitare din cadrul Spitalului Judeţea care a funcţionat până în  2007 când s-a înfiinţat Unitatea de Primiri Urgenţe

“Acest mod de lucru inter-spitalicesc şi pre-spitalicesc a fost o parte din secretul SMURD. Medicii cu abilităţi şi calităţi avansate, plus dotarea necesară au făcut astfel încât să se poată  interveni în prespital ori de care ori viaţa pacientului era în pericol. Din 2006 SMURD devine parte a noii secţii a spitalului judeţean a Unităţii de Primiri Urgenşe devenind compartiment în cadrul aceleeaşi structuri”, susţine dr. Hadrian Borcea.

Anul 2003 a fost un alt moment important pentru SMURD Bihor, a fost anul în care s-a creat dispeceratul 112, astfel că se schimbă şi modul de preluare a apelurilor de către SMURD.

În 2009 apare primul dispecerat comun al SMURD cu ISU, când apelurile venite prin 112 sunt preluate de către personalul SMURD. 2013 duce la apariţia primul dispecerat integrat, dispeceratul Ambulanţei mutându-se alături de ISU şi SMURD.

Odată cu trecerea anilor SMURD a încercat să îmbine activitatea medicală cu activitatea tehnică, intervenind în multe situaţii complexe, de la accidente rutiere, la accidente montane, la intervenţii în mediul speleal sau chiar descarcerări.

“Am incercat să diversificăm intervenţiile pe măsura situaţiilor care pun viaţa individului în pericol. Totodată, am dezvoltat centre de training, de simulare, de asigurare a formării continue a personalului. Am ajuns în 2013 şi  privim cu multă nostalgie în urmă”, a precizat dr. Hadrian Borcea.

20 de ani de amintiri

Prezent la festivitatea din Băile Felix, doctorul Raed Arafat şi-a adus aminte cum a luat naştere SMURD Bihor.

“În anul 1993, generalul Adrian Pădureanu, pe atunci şeful Brigăzii Crişana m-a sunat şi mi-a spus: Vreau şi eu la Oradea ce e la Târgu Mureş.  Am stat la Oradea cam o lună. Nu pot să uit că mi-am stricat tot sistemul meu de mâncare. Eu eram obişnuit să mănânc odată pe zi, dar la Oradea la 7 dimineaţa aveam masă, la 10 masă, la 1 masă, la ora 4 masă. Aşa că am plecat de la Oradea cu câteva kilograme în plus, dar am lăsat în spate o echipă care a funcţionat şi care funcţionează foarte bine şi astăzi. Doctorul Hadrian Borcea a preluat ştafeta, a continuat şi a ridicat nivelul foarte serios în sistem. Oradea rămâne unul dintre serviciile aflate în fruntea sistemului de urgenţă”, a afirmat dr. Raed Arafat, ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Nu a fost uitat nici rectorul Teodor Maghiar, cel care, nu de puţine ori, a sărit în ajutorul SMURD-ului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2007, când a intervenit la Bucureşti, după ce, timp de o lună SMURD-ul nu a funcţionat, şi era în pericol să dispară.

 “În 2007 rectorul Teodor Maghiar a pus mâna pe telef şi a sunat un anumit ministru şi a spus textual...Auzi, SMURDUL în Bihor nu se desfiinţează, SMURDUL rămâne”, a mărturisit dr. Borcea. Tot fostul rector a fost cel care i-a propus doctorului Arafat să lucreze la Oradea, dorint să înfiinţeze o secţie de urgenţă pe care să o conducă doctorul Arafat. Nu a fost să fie, însă.

Prezent în sală, doctorul Adrian Maghiar, fiul regretatului rector, a fost invitat să ia cuvântul. Cu lacrimi în ochi a spus: “Aşa era tatăl meu, mai direct”

Printre cei care au adresat câteva cuvinte la festivitatea de împlinire a 20 de ani de la înfiinţarea SMURD-ului s-a aflat şi primarul Ilie Bolojan, care, din nefericire, a ajuns să fie pacientul salvatorilor de la SMURD.

“În primul rând, eu am o obligaţie morală faţă de acest serviciu. În anul 1998,  în timp ce făceam drumul Bucureştiului, în zona Târgu Mureş am avut un grav accident. Pe la ora 5 dimineaţa am intrat într-un parapet, într-o curbă. M-am făcut praf şi pulbere. Fracturi de coaste, claviculă, capul spart. Cei care m-au evacuat au fost cei de la SMURD Tg. Mureş. Al doilea motiv este că prin natura funcţiilor pe care le-am deţinut în aceşti ani, am colaborat cu cei din  Bihor şi am cunosc oameni la Oradea care îşi fac datoria şi care au pus o piatră de temelie la acest sistem integrat de sănătate. A fost meritul foarte multor oameni. Îi mulţumesc domnului Arafat pentru  că ştiu ce înseamnă să faci un sistem”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Toţi cei care au ajuns la festivitatea împlinirii a 20 de ani de SMURD în Bihor au avut posibilitatea să vadă cum a fost amenajată prima cameră de urgenţă, dar şi aparatele vechi, unele chiar din 1960, cu care echipajele de urgenţă au salvat nenumărate vieţi.

Potrivit doctorului Hadrian Borcea, din 1999, echipajele SMURD au participat la 69.415 misiuni de salvare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite