VIDEO Salvatori în situaţii speciale. Tabăra MASH, şcoala de salvat vieţi, îşi deschide porţile pentru mediciniştii din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă aventură MASH începe pentru zeci de studenţi medicinişti din toată ţara. Pe parcursul unei săptămâni, participanţii vor învăţa lucruri care nu sunt cuprinse în curricula de învăţământ şi în acelaşi timp îşi vor testa limitele.

Tabăra MASH (Medical Adventure School in Holiday) a ajuns la a 21-a ediţie şi are o tradiţie de 16 ani, fiind singura de acest fel din România. Tabăra se desfăşoară în perioada 9-16 august, studenţii fiind campaţi pe platoul Glăvoiu din Padiş.

Programul celor şapte zile de aventură îşi propune să-i înveţe pe participanţi ce înseamnă o salvare în situaţii de urgenţă şi totodată cum să supravieţuiască în astfel de condiţii. Cursurile din acest an vor aborda şi  incidentele cu victime multiple, situaţii de urgenţă întâlnite mai frecvent în ultima perioadă.

image

 “Societateta a evoluat, şi au evoluat riscurile care grevează societatea. Din acest an, am decis să schimbăm un pic tema îndreptându-ne puţin spre alte tipuri de urgenţe sau alte tipuri de situaţii de urgenâă pe care până acum nu le-am abordat pentru că nici noi nu am crezut că vor lua o asemenea amploare. Mă gândesc la incidentele cu victime multiple pe care le-am văzut în ultimii ani, ne gândim la noile riscuri legate de ceea ce s-a întâmplat în Europa şi în România. Gestionarea situaţiilor modul în care studenţii medicinişti sau viitorii profesionişti trebuie să facă acţioneze va fi o componentă importantă a acestor activităţi din tabără”, a declarat dr. Hadrian Borcea, preşedintele SARTISS şi coordonator SMURD Bihor.

Participanţii vor face cunoştinţă cu situaţiile extreme, dar şi cu mediul speleal. Coordonaţi de medici şi salvamontişti, vor lua parte la salvări din peşteră, salvări ce vor implica una sau mai multe victime.

“Încercăm să simulăm diferite situaţii limită, situaţii în care viitorii medici ar trebui să ştie ce să facă, cum să facă. Încercăm să-i învăţăm să gestioneze atât resursa umană cât şi resursa materială. Totodată, încercăm să-i aducem pe participanţi în situaţia limită, controlată, să-i punem să facă tiroliană, rapel, diferite activităţi cu corzi. O componentă importantă a programului este intervenţia în mediul speleal. Le arătăm ce înseamnă mediul speleal şi încercăm să-i facem să realizeze ce înseamnă o intervenţie cu una sau mai multe victime în peşteră”, a declarat Lucian Nistor, directorul tehnic al Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Participanţii vor asista, sâmbătă, 13 august, la un exerciţiu demonstrativ de salvare, exerciţiu desfăşurat de membrii Salvamont- Salvaspeo Bihor.

Tabăra este organizată sub egida Asociaţiei SARTISS, prin colaborarea dintre Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, SMURD Bihor, Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite