PORTRET Pasionat de artă, Szabo Karoly aduce filme documentare la Oradea

PORTRET Pasionat de artă, Szabo Karoly aduce filme documentare la Oradea

Szabo Karoly

Tânărul lucrează ca voluntar la unul dintre cele mai vechi cinematografe din oraş. Pasionat de scurtmetraje, el visează la o carieră în domeniu. Orădeanul în vârstă de 23 de ani a lucrat la o firmă de telefonie mobilă, dar şi-a găsit înclinaţia în domeniul cinematografic.

PROFIL
NĂSCUT. 25 martie 1987, Oradea
STUDII. Facultatea de litere (Universitatea Partium), Masterat în Cultură şi Civilizaţie Europeană (Universitatea Oradea)
FAMILIE. Necăsătorit

După ce a renunţat la fostul job, Karoly a simţit nevoia să facă muncă de voluntariat la unul dintre cele mai vechi cinematografe din Oradea, „Libertatea”. „Am terminat studiile în domeniul comunicaţiilor, astfel că se aseamănă foarte mult cu ceea ce fac aici. Practic, noi aducem la Oradea filme documentare şi artistice realizate la noi în ţară sau peste hotare”, a explicat Karoly.

Peliculele de care se ocupă voluntarul sunt unice în Oradea şi se adresează unui categorii mai restrânse de pasionaţi. „Subiectele din filmele pe care noi le promovăm sunt reale şi inspirate din viaţa oamenilor cu dizabilităţi, fie ele de mişcare sau psihice”, a spus voluntarul. După cum şi-a dat seama, orădenii nu prea sunt interesaţi de filmele documentare, poate şi din cauza că, până nu demult, nu exista un loc în care să le poată urmări, decât în casele lor. Karoly are grijă ca cele mai bune şi mai noi pelicule, ale regizorilor europeni, premiate la Cannes sau în Belgia, să ruleze pe ecranul de la cinema „Libertatea”. „Practic, eu ma ocup de furnizarea filmelor. Le aduc de la Cluj şi păstrez legătura cu cei de acolo”, a precizat Karoly. În România există prea puţine cinematografe care difuzează filme documentare artistice, în afară de cel din Oradea.

Interesul pentru acest gen de peliculele este scăzut şi din cauza bugetului redus pe care îl primesc pentru filmarea şi conceperea lui, astfel că le este mai greu să concureze cu un film marca Hollywood. „Deşi nu pare, aceste filme sunt foarte valoroase şi recunoscute la nivel mondial, fiind create de adevăraţi artişti în domeniul cinematografiei. În Oradea, spre exemplu, lumea a început să vină la cinema, dar sala nu are decât 120 de locuri şi este singura. Ceea ce difuzăm noi este real, povestea fiind construită în jurul unui personaj real. Nu dorim să prezentăm niciun fel de concurenţă nimănui”, a mai adăugat voluntarul.


Întrebări şi răspunsuri

Ce satisfacţii îţi aduce munca de voluntar?
În primul rând, satisfacţiile nu sunt materiale. Cu toate că avem probleme financiare şi nu primesc bani pentru ceea ce fac, mă încântă faptul că oamenii încept să aprecieze aceste filme. Satisfacţia sunt filmele în sine.

De ce crezi că orădenii preferă filmele hollywood-iene?
Aceste filme sunt mult mai comerciale şi o parte chiar sunt bine realizate pentru că au un buget mare. Dacă am avea şi noi bani, am reuşi să ne provomăm şi să ne facem cunoscuţi aşa cum se cuvine, dar din această cauză, nu prea reuşim.


Ce-i place
Voluntarului îi place, pe lângă filme, şi sportul, în special fotbalul. Pe lângă aceasta, lui Karoly îi place să conducă maşina în Oradea pentru că simte că se relaxează şi preferă orice fel de mâncare.

Ce nu-i place
Cel mai mult detestă să facă tot felul de compromisuri şi nici nu îi place să se confrunte cu situaţii neplăcute pe care nu le poate rezolva. Se fereşte de lucrurile neprevăzute.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările