PORTRET: Orădeanul Cristian Roşu este tânărul inventator acoperit de premii

Elevul a câştigat medalia de aur la cel mai important Târg de Invenţii din lume, organizat de INTEL în California. El a uimit juriul cu un dispozitiv care ajută la prevenirea accidentelor rutiere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristian Roşu este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, profilul matematică-informatică. Dar pasiunea sa pentru ştiinţele exacte a început încă din copilărie. În şcoala generală şi-a impresionat profesorii atât de mult, încât aceştia l-au sfătuit să-şi dezvolte abilităţile şi în afara şcolii.

Astfel, în clasa a VII-a, la îndrumarea profesoarei de fizică, tânărul a participat pentru prima dată la un concurs de invenţii. „A fost primul concurs din viaţa mea. Atunci am inventat un aparat care poate hrăni animalele de companie, în lipsa stăpânilor, prin intermediul telefonului”, îşi aminteşte Cristian.

Performanţă fără profesor

Prima competiţie i-a adus direct calificarea la concursul internaţional de invenţii din Grenoble, Franţa. De atunci, Cristian consumă concursuri „pe pâine”. „Particip la cinci competiţii internaţionale pe an şi de fiecare dată urc pe podium”, se mândreşte băiatul.

Greu de crezut, dar Cristian nu a făcut pregătiri cu profesori de specialitate. „Eu sunt un autodidact şi sunt foarte pasionat de ceea ce fac. La fiecare competiţie aflu unde am minusuri, care sunt cerinţele, ce trebuie să dezvolt. Mă duc acasă şi mă apuc să studiez. Fac proiecte şi apoi le pun în aplicare. Am avut norocul de a găsi susţinere din partea părinţilor mei. Tatăl meu mi-a organizat un atelier în casa părintească”, explică elevul.
Autodeterminarea a dat roade şi Cristian a reuşit să strângă nenumărate medalii şi diplome la concursurile naţionale şi internaţionale. „În afara orelor de şcoală, mă ocup de invenţii. Atunci când îmi vine o idee,  nu mă mai pot desprinde de lucru. E ca o febră care mă cuprinde şi nu mă las până nu-i dau de capăt”, explică băiatul.

Maşina care frânează singură

Cristian şi-a văzut visul împlinit atunci când a avut ocazia de a participa la cel mai mare târg de invenţii din lume, Concursul de Ştiinţe şi Inginerie din California. „Tema concursului a fost să găsim o problemă cu care se confruntă oamenii şi să o rezovăm”, explică orădeanul.

Timp de şase luni, băiatul şi-a petrecut zilele şi nopţile muncind la un dispozitiv care să împiedice accidentele. „A fost prima invenţie non-robotică pe care am făcut-o”, spune tânărul. A creat un dispozitiv care, în caz de accident, frânează în locul şoferului. Medaliat cu aur pentru invenţie, băiatul a făcut un pas înainte spre o carieră de succes. „Visul meu este să plec din ţară şi să trăiesc din invenţii. Un astfel de concurs creează oportunităţi”, explică tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
Ai timp să mai faci şi altceva în afară de şcoală şi invenţii?
Am fost pasionat şi de sport. Karate am făcut chiar 10 ani, paralel cu invenţiile dar am renunţat. În ultima vreme, nu mai am timp decât să ies cu prietenii din când în când.

Ai invenţii patentate?
Am câteva în curs de patentare, dar nu vreau să le divulg încă. Dispozitivul anti-accidente vreau să-l scot pe piaţă. Caut sponsori pentru că proiectarea costă aproximativ 50.000 euro.

Nu ai cerut niciodată sprijin de la un profesor?
Acum, la crearea acestui dispozitiv am cerut sprijinul unui profesor universitar din Cluj, Tamaş Levente. El m-a ajutat să fac rost de senzori.

Ce-i place
Cristian este îndrăgostit de roboţi, sub toate formele lor. Băiatul spune că are o pasiune şi pentru fizică, materie la care este olimpic. Îndrăgostit de muzică, elevul s-a străduit să înveţe să cânte la chitară. Îi plac activităţile sportive.

Ce nu-i place
Cristian spune că nu-i plac oamenii care nu ştiu să aprecieze ceea ce au. Băiatul nu suportă minciuna, delăsarea şi ignoranţa, sau oamenii care-şi asumă meritele altora.

Profil
Născut. 14 august 1991, Marghita, județul Bihor
Studii. Colegiul Emanuil Gojdu, profil mate-info, clasa a XII-a.
Familie. Necăsătorit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările