Oradea: Mihaiela Tătulescu, între modern și arhetipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Mihaiela Tătulescu, între modern și arhetipal
Oradea: Mihaiela Tătulescu, între modern și arhetipal

Mihaiela Tătulescu a ajuns la arte pe un drum ocolit. Acum ajută studenții să descopere și să creeze frumosul, evitând clișeele și tiparele rigide.

La început a fost desenul. Mama ei îi povestește că de la patru ani desenează. Și-a dat seama târziu că asta îi este chemarea. A urmat liceul de textile din Vâlcea, cel mai apropiat de arte. „Întâi am dat examen la arhitectură. Am lucrat apoi șase ani la crearea de încăltăminte pentru copii. Artele plastice au venit târziu”, povestește ea.  S-a pregătit doi ani intens, iar apoi a dat admitere la Arte Vizuale în Cluj. „Mi-a plăcut Clujul din prima clipă. Am simțit că pot renaște acolo”, spune ea. Orașul i-a priit cu efervescența lui culturală, cu sărbătorile și serile tematice. Și-ar dori ca și Oradea să aibă evenimente similare.

Oradea și catedra

În 1999, Mihaiela Tătulescu a venit la Oradea pentru a preda la Facultatea de Arte Decorative, la sfatul profesoarei Raveica Brândușa. I-a plăcut orașul din prima clipă. Încearcă să țină în echilibru propria muncă de creație cu munca la catedră. „Vreau să-mi ajut studenții să se descopere și să le dau aripi”, spune ea. Lucrează cu aceeași plăcere cu cei abia ieșiți din liceu, dar și cu cei ajunși la maturitate care acum își urmează inima. „E o mare bucurie să lucrez cu cei care au ochii proaspeți și nu sunt deja cantonați în șabloane și manierisme”, spune ea. Una dintre sarcinile pe care și le-a asumat a fost să-i convingă că arta contemporană nu mai are granițe și trebuie să deschidă ochii și să se uite și în celelalte domenii. „Fiecare preia de la fiecare. Acum nu mai stă fiecare artă în spațiul ei clar delimitat. Există un dialog între arte și oamenii de artă”, explică Mihaiela Tătulescu. E de părere că experiența merită trăită din plin.

Farmecul rădăcinilor

Mihaiela Tătulescu este fascinată de lumea patriarhală a satului românesc. „Am văzut locul de baștină cu alți ochi abia când am plecat la Cluj”, mărturisește ea. Multe dintre creațiile sale fac trimitere la arhaic. „Arta, ca și istoria se construiesc, se  sedimentează în noi”, crede ea. Tema tezei de doctorat este legată tot de lumea satului. „Am ales tema obârșiilor fără să mă gândesc prea mult. Am colindat mult în zona Vâlcii și am găsit documente și lucruri inedite, unele chiar amuzante”, spune Mihaiela Tătulescu cu satisfacție. În lucrările artistice create a utilizat rame de ferestre ale caselor și cercuri metalice de la sobele țărănești alături de materiale moderne. „Mihaiela Tătulescu repune în drepturi semne și obiecte, iar prin lucrările ei garantează că satul românesc rămâne un garant al supraviețuirii”, spune despre ea profesorul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. 

Profil
Născută
La 27 octombrie 1967, Horezu
Studii
Facultatea de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj-Napoca
Familie
Căsătorită, are un copil
Experiență
Lector universitar doctorand

Ce-i place:
„Îmi place să trăiesc în natură. De când stăm la casă am descoperit florile”, spune Mihaiela Tătulescu. Îi plac lucrurile simple, armonia și oamenii care spun lucrurile în față. Îi place să se simtă bine într-un spațiu, chiar dacă stă puțin timp acolo. Are nevoie de un ambient armonios. Îi place să vadă bucurie pe fețele oamenilor.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii mincinoși și prefăcuți, cei care nu au tărie de caracter să lupte până la capăt. Nu-i place când nu îi ies bine lucrările sau când trebuie să iasă din starea de creație pentru a se ocupa de lucruri prozaice.

Întrebări și răspunsuri:
- Cum țineți în echilibru catedra și munca de creație?
MT – Anul acesta a fost cam greu. Am avut multe proiecte cu studenții și mi-am cam neglijat propriile proiecte. Dar merită să investesc în ei.
- Ce vreți să faceți în continuare?
MT – Vreau să fac multe proiecte cu studenții. Personal aștept provocările vieții. Când le aștepți, vin plăcute. Când te stresezi și pregătești totul la milimetru, ai dezamăgiri.
- Arta decorativă mai are ceva de spus?
MT – Multă lume confundă arta decorativă cu facilul și greșește. Există o adevărată alchimie a fibrelor textile pentru a le transforma în altceva, pentru a transmite un mesaj pregnant.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite