FOTO Medicii şi voluntarii vor bate din uşă în uşă şi îi vor învăţa pe orădeni cum să acorde primul ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădenii vor fi învăţaţi să salveze vieţi. Medici şi voluntari vor bate din uşă în uşă şi îi vor învăţa manevrele de resuscitare. Această campanie este o premieră pentru România.

Medicii şi asistenţii din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor organizează cursuri de acordare a primului ajutor, gratuit, pentru toţi cei interesaţi. În câteva zeci de minute, manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio respirator pot fi învăţate, iar folosirea unui defibrilator automat se învaţă în alte 15 minute. Un lucru este însă esenţial. Ca populaţia să fie instruită şi să aibă la îndemână defibrilatoare, aparate care, în Oradea, nu se găsesc încă în spaţiile publice.

Medicii şi voluntarii Asociaţiei Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor, asociaţia profesională a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, vor demara o campanie inedită, din uşă în uşă, pentru a-i învăţa pe cetăţeni să salveze vieţi.

„Începem din luna aprilie a acestui an. Vom merge din casă în casă şi îi vom învăţa pe orădeni manevrele de resuscitare. Avem manechine gonflabile uşor de transportat. În 10-15 minute se pot învăţa regulile de bază astfel încât orice cetăţean să poată acorda primul ajutor până la sosirea echipajelor de urgenţă”, a declarat dr. Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei.

În plus, toţi cei care doresc să urmeze cursuri de prim ajutor o pot face la sediul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor. Doritorii trebuie să aibă peste 16 ani şi să se înscrie la cursurile gratuite, pe site-ul Ambulanţei. Cursurile au loc sâmbăta dimineaţa şi durează câteva ore. În ultimii doi ani, peste 1500 de persoane au urmat aceste cursuri.

Tot la sediul Ambulanţei sunt aşteptaţi şi cei care doresc să devină voluntari în cadrul serviciului de urgenţă.  Prima serie de voluntari, 40 de persoane, au fost deja instruite pe parcursul a trei luni, iar primii zece voluntari vor continua să lucreze alături de personalul de la Ambulanţă. Salvatorii se bazează pe ei nu doar la intervenţii ci şi ca aceştia să intruiască, la rândul lor, alţi tineri. Ce-a de-a doua serie de voluntari va începe pregătirea în luna aprilie, până acum fiind primite peste 300 de cereri.

Potrivit medicilor, o persoană se află în stop cardio respirator atunci când nu mai respiră şi nu mai are activitate cardiacă. În lipsa semnelor vitale, cei aflaţi în apropierea victimei ar trebui să iniţieze manevrele de resuscitare. Pentru a face acest lucru cu succes până la sosirea echipajelor medicale de urgenţă, salvatorii, civili, ar trebui să aibă la dispoziţie un defibrilator.

„Aparatele sunt performante şi pot fi folosite de orice persoană. Trebuie să apese pe un singur buton iar defibrilator îl ghidează şi îi spune, în limba română, ce are de făcut. Singurul lucru la care trebuie să fie atent salvatorul este să nu se electrocuteze pe el sau pe cei din jur. Aparatul avertizează când victima nu trebuie să fie atinsă. Este foarte simplu şi extrem de util. În fiecare minut, şansele unui pacient aflat în stop scad cu 15% dacă nu este resuscitat”, a declarat dr. Emil Boţcău.

Asociaţia Pentru Viaţă Ambulanţa Bihor a iniţiat o campanie de popularizare a aparatului şi solicită public firmelor şi autorităţilor să găsească surse de finanţare pentru achiziţionarea unor defibrilatoare care să fie amplasate în spaţiile publice. Mai precis, în Oradea salvatorii au identificat câteva locaţii în care acestea sunt necesare: Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic, Orăşelul Copiilor, Piaţa Unirii, Primăria Oradea, Parcul 1 Decembrie, Universitate, Gară, Autogara Nufărul şi în Cetate.

„În Oradea, aproape zilnic o persoană intră în stop cardio respirator în spaţiile publice. Apelăm la mediul de afaceri şi la autorităţi să achiziţioneze astfel de aparate. Un defibrilator costă 1000 – 1500 de euro iar Asociaţia Pentru Viaţă are posibilitatea legală să primească finanţare”, a mai precizat dr. Emil Boţcău.

Potrivit acestuia, există defibrilatoare cu apelator, ceea ce înseamnă că, în momentul în care aparatul este scos din cutie, numărul 112 este apelat automat, ceea ce reduce mult timpul de alertare respectiv intervenţia echipajelor medicale.

Va mai recomandam:

VIDEO Spulberaţi pe calea ferată. Trei tineri au ajuns la Urgenţe după ce maşina în care se aflau a fost lovită de un tren

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite