Interlopul orădean Romeo Păcurar şi jurnalistul Nicu Pop, condamnaţi la închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat în dosarul reţelei de contrabandişti de ţigări, condusă de interlopul orădean Romeo Păcurar. Şase din cei nouă inculpaţi au fost condamnaţi, definitiv, la închisoare cu executare.  Grupul de crimă organizată a reuşit să trimită din România către Austria mai multe transporturi de ţigări, ascunse în piese de mobilier sau cherestea.

Judecătorii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat în dosar, şi au menţinut pedepsele date de Tribunalul Bihor, astfel că au respins toate apelurile declarate de inculpaţi Mai mulţi contrabandişti au fost condamnaţi la închisoare cu executare.  Şase din cei nouă contrabandişti vor ajunge în închisoare. Printre aceştia se află şi jurnalistul Nicolae Pop, redactorul şef al publicaţiei online Informaţia de Bihor. Acesta are de ispăşit 3 ani de închisoare cu executare, după ce, prin firma lui contrabandiştii au scos din ţară două transporturi cu ţigări de contrabandă, ascunse între lemne de foc şi dozatoare de apă.

Interlopul orădean Romeo Păcurar, liderul grupării, va sta 7 ani după gratii, în timp de  Ovidiu Cantor, are de executat 7 ani şi 6 luni, alături de tatăl lui Romeo, Gheorghe Păcurar, responsabil cu camuflarea ţigărilor în TIR-uri şi reinvestirea profitului în terenuri şi maşini, care a primit 5 ani cu executare.

Patru ani de închisoare cu executare a primit Feke Şerban, în timp ce Ioan Tamaş, patronul firmei austriece unde ajungeau transporturile cu ţigări, va sta după gratii 5 ani.

Trei dintre membrii grupării au primit închisoare cu suspendare. Astfel, Emil Gheorghe Hulber şi Ioan Tiberiu Cristea au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Ioan Marin Belea, 2 ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul contrabandiştilor de ţigări a început în 2004, dar a tronat mulţi ani ascuns prin sertarele instanţelor de judecată. Probabil finalul ar fi fost cu totul altfel, dacă ajungea să fie judecat de unii magistraţi.

Judecătorul Mircea Puşcaş a fost exclus din magistratură, iar una dintre abaterile disciplinare reţinute s-a referit la prietenia dintre el şi jurnalistul Nicu Pop, condamnat în acest dosar. Acelaşi dosar se afla pe rol la Tribunalul Bihor, la judecătorul Ovidiu Galea, suspendat momentan din fucţie, unde a tronat mai bine de şapte ani.

În toată această perioadă, jurnalistul Nicu Pop a dus o campanie denigratoare la adresa unui magistrat de la Tribunalul Bihor, susţinut fiind de avocatul Ioan Sava, cel care l-a şi apărat în dosar. De altfel, avocatul orădean Ioan Sava şi soţia acestuia, Ana Daniela Sava, au fost condamnaţi, la începutul acestui an, în primă instanţă la închisoare cu suspendare. Avocatul Sava a primit trei ani cu suspendare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri şi spălare de bani, în timp ce soţia sa a fost condamnată la 10 luni de închisoare cu suspendare.

Gruparea a fost iniţiată şi coordonată de fraţii Romeo şi Călin Ştefan Păcurar, ambii din Oradea, secondaţi de mai mulţi „locotenenţi", care preluau ordinele transmise şi se asigurau de executarea acestora. Potrivit anchetatorilor, grupul era extrem de bine organizat, cu o structură piramidală, fiecare având sarcini bine definite, de la depozitarea mărfii, la ambalare, expediere, toţi ştiau cu exactitate ce sarcini aveau de îndeplinit. În perioada martie - noiembrie 2004, aceştia au efectuat zece exporturi de ţigări de contrabandă cu destinaţia Austria.

Şapte dintre cele zece transportori au fost făcute pe calea ferată, plecând spre Austria nu mai puţin de zece vagoane cu pachete de ţigări, acestea fiind ascunse în paleţi cu lemne de foc. Celelalte trei transporturi au ajuns la destinaţie pe cale rutieră, ţigările expediate fiind ascunse în piese de mobilier şi cherestea.

Procurorii şi poliţiştii au reuşit interceptarea în vămile Episcopia Bihor şi Borş a două transporturi de ţigări. Celelalte transporturi au fost interceptate de poliţiştii austrieci. Anchetatorii au descoperit, cu ocazia percheziţiilor efectuate în diferite locaţii de pe raza municipiului Oradea, 625.560 de pachete de ţigări, toate provenind din importuri ilegale din China sau din fostele magazine duty-free de pe graniţa de vest a ţării. Dacă această cantitate de ţigări ar fi fost comercializată pe piaţa neagră din Austria, ar fi valorat peste trei milioane de euro. Prejudiciul adus statului român a fost stabilit la 3.477.763 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite