FOTO Hai să dăm mână cu mână. Aproximativ o mie de orădeni au celebrat Mica Unire, la statuia lui Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ o mie de orădeni au ieşit în Piaţa Unirii pentru a marca 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestările s-au ţinut la statuia lui Mihai Viteazul, iar la final, cei prezenţi, s-au prins în horă alături de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Crişana”.

În urmă cu 158 de ani avea loc Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire. Pentru a marca evenimentul. La Oradea evenimentul a fost marcat printr-un ceremonial militar şi religios şi un program artistic, desfăşurate la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

La manifestări au participat în jur de o mie de orădeni, care au profitat de vremea frumoasă. Printre paricipanţi s-au numărat prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, parlamentarii Florica Cherecheş, Gavrilă Ghilea, Ioan Cupşa şi Ioan Sorin Roman, eurodeputatul Emilian Pavel, episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, şefi de instituţii deconcentrate, cadre militare active, în retragere şi în rezervă, precum şi elevi ai câtorva şcoli orădene. Ceremonialul a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. A urmat apoi un Te Deum oficiat de preoţi din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea.

Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de către prefectul Claudiu Pop şi prof. univ.dr. Mircea Brie. În discursul său, prefectul de Bihor a vorbit despre înfăptuirea „Micii Uniri” în 1859, după ce Alexandru Ioan Cuza a devenit domn atât al Moldovei cât şi al Ţării Româneşti.

„Realizată la data de 24 ianuarie, Mica Unire constituie un act politic care stă la baza formării statului naţional unitar român şi care şi-a atins scopul în 1918”, a menţionat Claudiu Pop. El a prezentat şi principalele reforme implementate de Cuza, printre care obligativitatea învăţământului primar, codurile Civil şi Penal, secularizarea averilor bisericeşti şi instaurarea unei armate unice a României.

Tot despre înfăptuirea Micii Uniri a vorbit şi istoricul Mircea Brie. „Nu putem să uităm momentul înfăptuirii unităţii de către voievodul Mihai, cel pe care Bălcescu, unul dintre cei care au luptat pentru unitatea românilor, l-a elogiat atât de mult”, a menţionat Brie. De asemenea, el le-a cerut liderilor politici „să fie moderaţi, să înveţe să îi unească pe toţi românii indiferent care este religia lor, care este etnia lor”.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare, după care orădenii prezenţi s-au prins în „Hora Unirii” alături de membrii Ansamblul Artistic Profesionist „Crişana”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite