Frigul şi îngheţurile au compromis recoltele de fructe. Sunt aşteptate scumpiri de peste 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an, vom avea cireşe puţine iar piersici şi caise aproape deloc. Cele care vor ajunge în piaţă vor fi scumpe, la preţuri mai mari cu peste 30% Foto: paradisverde.ro
În acest an, vom avea cireşe puţine iar piersici şi caise aproape deloc. Cele care vor ajunge în piaţă vor fi scumpe, la preţuri mai mari cu peste 30% Foto: paradisverde.ro

Pomicultorii se aşteaptă la pierderi de peste 50% după îngheţurile din luna martie care vor face ca multe feluri de fructe să ajungă şi cu 30% mai scumpe decât anul trecut.

Cele trei nopţi consecutive cu temperaturi negative din martie, urmate de alte trei nopţi de îngheţ în prima săptămână din aprilie, au afectat grav recoltele de fructe din acest an.

"Copacii au înflorit timpuriu, iar îngheţul a afectat florile. În prima săptămână din aprilie a venit al doilea val de frig. Trei nopţi la rând a fost -4℃ cu vânt rece", se plânge Béres Tibor, pomicultor din localitatea bihoreană Sântimreu, care are un hectar şi jumătate de livadă, cultivat mai ales cu piersici. 

Bihoreanul se aşteaptă la pierderi de peste 50% după îngheţurile din martie, la fel ca şi Attila Vasadi, pomicultor din Săcueni. "La mine, pierderea la piersici şi caişi va ajunge şi la 90%, iar la cireşii timpurii la 50%", spune bihoreanul, apreciind că situaţia va duce la scumpirea fructelor.

"La cum văd eu că stau lucrurile la producţiile afectate de îngheţ, preţurile vor fi mai mari cu 30% decât anul trecut. La cireşe preţul va urca de la 7-8 lei pe kilogram la 10-12 lei, la piersici de la 3 la 4-5 lei, iar la caise de la 5 la 7-8 lei", crede Attila Vasadi. 

Fermierul ia în calcul şi varianta reprofilării pe specii mai puţin sensibile, cum cum sunt merii, perii şi prunii, cum au făcut deja şi producătorii din Ungaria. 

Problema pomicultorilor ar putea afecta această ramură în condiţiile în care, potrivit evidenţelor Direcţiei pentru Agricultură Bihor, din totalul suprafeţei de 485.804 hectare de terenuri agricole, doar 5.147 hectare erau ocupate la începutul lunii aprilie de livezi.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Frigul afectează livezile. Pomii fructiferi sunt rezistenţi iarna, dar primăvara sunt sensibili la temperaturi scăzute

Oraşul din România unde biodeşeurile se transformă în pământ pentru flori VIDEO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite