FOTO Resuscitarea începe cu tine. Studenţii de la Medicină îi învaţă pe elevi cum se acordă primul ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de studenţi medicinişti din toată ţara vor învăţa alţi tineri să acorde primul ajutor, în cadrul unui proiect cu fonduri europene pentru educaţie şi formare profesională.

“Am adunat şi selectat, on line, cei 20 de tineri din proiect care au învăţat, într-o tabără recentă în Munţii Apuseni, ce înseamnă primul ajutor, cum să-l acorde în caz de traumă, şi apoi, timp de 10 zile, participanţii au învăţat cum să îi înveţe pe alţii, la cursuri despre educaţia non-formală, unde au dobândit elemente de psiho-pedagogie pentru a şti să disemineze aceste informaţii şi manopere, care pot fi absolut vitale. Unii dintre aceşti tineri au participat chiar şi la Tabăra MASH, din vară,” a declarat Roxana Şuhanea.

Având ca motto al acestei ediţii “Resuscitarea începe cu tine… şi dă mai departe”, cei 20 de tineri vor merge în această săptămână în două şcoli bihorene, una din mediul urban – Colegiul Naţional “Iosif Vulcan” din Oradea şi cealaltă din mediul rural – Colegiul tehnic nr. 1 din comuna Vadu Crişului, pentru a-i învăţa pe elevi primul ajutor.

“M-a convins de utilitatea acestui proiect un caz la care am participat în cadrul SMURD. În urmă cu ceva timp am fost solicitaţi la o intervenţie în Oradea. Când am ajuns acolo cu salvarea am găsit un bărbat în vârstă, întins pe jos, care era resuscitat de unul dintre elevii care participase la acele cursuri. Era tatăl lui. Datorită acestui elev, tatăl lui a reuşit să depăşească momentul acela dificil şi să trăiască mai mulţi ani", a povestit medicul Hadrian Borcea şeful SMURD Bihor.

Competenţele dobândite sunt certificate prin diplome acreditate de Consiliul Naţional Român de Resuscitare şi YOUTHPASS. Ei vor pleca spre locurile natale cu câte un kit intitulat ‘Paşii non-formali ai BLS-ului’ (BLS – Suportul Vital de Bază), care conţine mai multe metode şi instrumente de educaţie non-formală aplicabile în domeniul primului ajutor, pe baza căruia vor putea transmite mai departe, în localităţile de domiciliu, măsurile de prim ajutor altor persoane.

Proiectul “Resuscitează non-formal!”, la a doua ediţie, este derulat de Asociaţia SARTISS din judeţul Bihor, împreună cu partenerii săi UPU-SMURD Bihor şi SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, gestionat şi monitorizat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite