FOTO La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni! Împărăteasa tuturor românilor s-a întors la Oradea

FOTO La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni! Împărăteasa tuturor românilor s-a întors la Oradea

Familia Regală la Oradea

Cu ocazia Zilei Orașului Oradea, vineri, a avut loc în fața Teatrului „Regina Maria" dezvelirea statuii Reginei Maria, în prezența membrilor Familiei Regale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Familia Regală a fost  reprezentată de Altețele Lor Regale Principele Radu și Principele Nicolae ai României. Totodată, a fost prezentă la eveniment Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria și fiica Principesei Ileana.Dă click pentru a vedea mai multe imagini!

După sfințirea statuii Reginei Maria de către un sobor de preoți, primarul Ilie Bolojan a dat citire câtorva pasaje din testamentul lăsat de Regină:

„Nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt: mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceia care a păstrat flacăra vie, aceia care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit  "Mama tuturor" şi aş vrea să rămân în amintirea ta aceia care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. A venit mai târziu o vreme când m-aţi negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta, şi v-am iubit mai departe, cu toate că nu vă puteam ajuta aşa de mult ca în zilele când credeaţi în mine. Dar aceasta e uitată. Atât timp am fost în mijlocul tău, încât mi se pare, abia cu putinţă că trebuie să te părăsesc; totuşi, orice om ajunge la capătul drumului său. Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veşnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută..."


Dă click pentru a vedea mai  multe fotografii!

Primarul Ilie Bolojan a mai spus: „Dezvelirea Statuii Reginei Maria astăzi înseamnă corectarea unei erori istorice, aceea de a fi mutată de pe acest soclu în perioade tulburi ale istoriei". 

Alocuțiunile privind viața și faptele Reginei au fost rostite de către directorul Muzeului Național de Istorie București - dr. Ernest Oberlander Târnoveanu.

Reprezentanții instituțiilor locale și grupuri de copiii de la mai multe unități de învățământ din municipiu au depus la statuia Reginei Maria buchete de flori.

În continuare la casa memorială și statuia lui Aurel Lazăr au fost depuse coroane de flori de către Principele Nicolae și reprezentanți ai instituțiilor locale și cetățeni ai orașului Oradea.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările