Femeie amendată după ce a aruncat un blestem asupra poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie a chemat în instanţă Poliţia Locală din Oradea după ce a fost sancţionată când şi-a ieşit din fire şi i-a blestemat pe poliţişti. Judecătoria Oradea a considerat că fapta femeii întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei privind proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, însă decizia nu este definitivă.

Disputa a avut loc după ce Elena P. a găsit pe parbrizul maşinii familiei, parcată pe spaţiul verde, lângă alte maşini, o notă de constatate încheiată de agenţii locali. Ea le-a spus oamenilor legii: ,,Bată-vă Dumnezeu, o să aprind lumânări pentru voi la biserică, o să ne mai vedem noi şi o să vedeţi voi”, după cum a reţinut instanţa.

Poliţiştii locali au amendat-o cu 1.000 de lei pentru expresii jignitoare, ameninţări şi injurii. Femeia a contestat în instanţă amenda, argumentând că sensul cubintelor sale a fost altul: ,,Aşa să vă ajute Dumnezeu, doar nouă ne daţi amendă”.

Petenta a fost susţinută de singurul său martor, soţul, care a explicat că femeia nu a rostit cuvintele jignitoare la care se face referire în procesul-verbal de contravenţie. Doar că instanţa a avut în vedere că martorul este ruda femeii şi a considerat că a avut o poziţie subiectivă şi că "este neverosimil ca agenţii constatatori să fi denaturat realitatea prin procesul-verbal de contravenţie şi să menţioneze cuvinte pe care în realitate petenta nu le-a rostit", potrivit rolli.ro.

Pe 6 iunie 2018, Judecătoria Oradea a decis că fapta persoanei întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei privind proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, dar a reindividualizat sancţiunea aplicată femeii, reducând amenda de la 1000, la 500 de lei. Decizia nu este definitivă. 

Pe site-ul Judecătoriei Oradea se precizează: "Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petenta P. Elena, în contradictoriu cu intimata Poliţia Locală Oradea, şi în consecinţă: Reindividualizează sancţiunea contravenţională aplicată petentei prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor (..) încheiat de intimată, în sensul că reduce cuantumul amenzii aplicate petentei prin acest proces-verbal de contravenţie, de la cuantumul de 1.000 lei la cuantumul de 500 lei. Menţine în rest celelalte dispoziţii din procesul-verbal de contravenţie contestat (...).

Iată cum explică un avocat argumentele juridice care au stat la baza acestei soluţii. 

"Privitor la fondul cauzei, instanţa constată că situaţia de fapt reţinută de agentul constatator îmbracă forma contravenţiei prevăzută de art. 2, pct. 1 raportat la art. 3, lit. b) din Legea nr. 61/1991, republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, care statuează: ,,constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, daca nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni: 1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenta împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si liniştea publica sau sa provoace indignarea cetăţenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a instituţiilor publice ’’fapta fiind sancţionată cu amendă contravenţională între 200 şi 1.000 lei, potrivit art. 3, alin. 1, lit. b) din acelaşi act normativ", explică avocatul Raluca Cârstea, Legal Land, citând din considerentele deciziei instanţei amintite, publicate pe www.rolli.ro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite