Elevii orădeni au dinţi stricaţi şi probleme de vedere, dar părinţii refuză să-i ducă la medic, chiar şi gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii nu-şi duc odraslele la medic şi le permit să nu se spele pe dinţi cu zilele
Părinţii nu-şi duc odraslele la medic şi le permit să nu se spele pe dinţi cu zilele

Potrivit unei evaluări a stării de sănătate a elevilor din clasele întâi din Oradea, aproape 80 la sută dintre cei peste 1.200 de copiii verificaţi au dinţi cariaţi. Dintre elevii de clasa a cincea, aproximativ o treime prezintă anomalii dento-maxilare rezultate în urma netratării dinţilor stricaţi, însă foarte puţini poartă aparate ortodontice. Pentru toate acestea, specialiştii îi consideră vinovaţi pe părinţi, car

Medicul stomatolog Mărioara Sabău, care a făcut controale alături de alţi opt medici stomatologi din Oradea, crede că principalii vinovaţi pentru zâmbetele distruse ale copiilor sunt chiar părinţii acestora. Din ignoranţă sau din nepăsare, aceştia îşi lasă copiii cu dinţii nespălaţi sau stricaţi, fără să-i ducă la medic, atunci când e cazul. „Părinţii nu-şi aduc copiii la controalele periodice. Mai grav, am găsit elevi care nu se spală pe dinţi cu zilele, în special în şcolile din cartierele de la periferia oraşului", a spus Mărioara Sabău. Îngrijorător este şi numărul elevilor care stau prost cu vederea, sunt anemici sau au giardiază.

Premieră naţională, părinţi reticenţi

Elevii orădeni sunt primii din ţară care beneficiază de analize medicale gratuite, printr-un proiect pilot al Primăriei Oradea şi al Administraţiei Socială Comunitară Oradea (ASCO), care vizează evaluarea stării de sănătate a copiilor din clasele întâi şi a cincea din oraş. Deşi primăria alocase aproximativ 98.000 de lei pentru a afla cât de sănătoşi sunt contribuabilii de mâine, doar jumătate din această sumă a fost folosită. Unul dintre motive a fost acela că peste o mie de părinţi au refuzat să-şi dea consimţământul pentru ca micuţii lor să fie analizaţi din punct de vedere medical, din 3.600 de posibili beneficiari fiind consultaţi circa 2.500. Potrivit Zitei Koncsek, directorul ASCO, părinţii au refuzat facilitatea din cauza recoltării de sânge, ajungându-se în final ca probele de sânge să fie luate numai prin înţepătură, în deget. Al doilea motiv este unul pozitiv, şi anume că mai mulţi medici şi cabinete medicale s-au oferit să facă analizele gratuit.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite