FOTO După 10 ani de lucrări, Muzeul Ţării Crişurilor s-a mutat în casă nouă. S-au deschis primele cinci săli cu expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Tarii Crisurilor
Muzeul Tarii Crisurilor

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea şi-a început activitatea în noul sediu, fosta garnizoană a judeţului, o clădire de patrimoniu reabilitată, timp de peste zece ani, de Consiliul Judeţean.

Cu prilejul inaugurării noului sediu, dar şi pentru a marca Ziua Internaţională a Muzeelor, muzeul a deschis primele cinci săli de expoziţii temporare cu tot atâtea expoziţii de valoare.

“Muzeul Ţării Crişurilor se mută în casă nouă. Şi este una extrem de generoasă, care va sta mărturie în timp şi peste timp despre valorile spirituale pe care oamenii acestui ţinut le-au creat de-a lungul vremii. Este minunat că autoritatea locală a înţeles ce înseamnă investiţia în cultură. Nu sunt puţini bani investiţi pentru lucrările în muzeu şi care se vor mai investi pentru a fi totalmente pus la dispoziţie. Vreau să felicit echipa de la Consiliul Judeţean, ştim bine că, o lungă perioadă de timp, lucrările au fost sistate, dar noua echipă a reluat eforturile, pentru ca azi, de ziua muzeelor, să trăim această mare bucurie,” a spus secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna.

Directorul MTC, Aurel Chiriac, a salutat prezenţa unor oaspeţi de marcă la eveniment, majoritatea cu contribuţii deosebit de importante pentru soarta muzeului.

Alături de cei trei episcopi ai Oradiei, Sofronie Drincec, ortodox, Virgil Bercea, greco-catolic şi Bocskei Laszlo, romano-catolic, s-au aflat parlamentarii Cornel Popa (cel care a iniţiat transferul clădirii Garnizoanei către CJ), Szabo Odon, Ioan Roman, conducerea judeţului Bihor-preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedinţii Ioan Mang şi Traian Bodea, consulul României pentru Italia de nord, Maurizio Passerotti, László Papp, primarul oraşului Debreţin, Lucian Silaghi - directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan-preşedinta Asociaţiei “Prietenii Muzeului”, consilieri judeţeni.

Pasztor Sandor şi-a exprimat încrederea că 'Revenirea la normalitate', genericul zilelor Muzeului Ţării Crişurilor (18-21 mai) va fi de bun augur pentru crearea unui spaţiu cultural multiconfesional care va reprezenta un muzeu regional al Europei, deschis parteneriatelor transnaţionale.

“Va fi cel mai mare muzeu din România, ca şi construcţie, 14.000 de metri pătraţi, un muzeu complex şi, cu siguranţă, cel mai modern din ţară. Va fi un reper cultural pentru această zonă a Europei,” a subliniat vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.
Sala festivă a muzeului găzduieşte expoziţia de scoarţe din Moldova, "Imaginea lumii ţesute în lână", cu piese din secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului de etnografie din Chişinău, care au intrat anul trecut în patrimoniul cultural mondial UNESCO, împreună cu cele din România.

Tot la noul sediu au fost deschise expoziţiile "Etnographica - reprezentări grafice ale portului popular", de la Muzeul Déri din Debreţin, şi "Donaţia Iosif Fekete" din colecţia MŢC, cu lucrări ale cunoscutului sculptor care a trăit la Oradea şi a creat lucrări importante precum Statuia Aviatorilor din Bucureşti.

Cea de-a patra expoziţie reuneşte creaţiile mai multor pictori şi sculptori orădeni, realizate între 1950 şi 1980, iar cea de-a cincea este dedicată graficianului Nistor Coita (1943-2013), care a lucrat şi la Muzeul Ţării Crişurilor, considerat cel mai bun grafician contemporan român. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite