De Crăciun, în Bihor porcul bate somonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarul Călin Lucaciu propune un Crăciun cu somon și ficat de gâscă
Bucătarul Călin Lucaciu propune un Crăciun cu somon și ficat de gâscă

Când vine vorba de mâncare, de sărbători bihorenii apreciază gustările tradiționale, din carne de porc.

La concursul gastronomic organizat pe tema sărbătorilor de iarnă, locurile întâi și doi au fost ocupate de meniuri consistente, cu multe calorii.

Peste douăzeci de bucătari de la cele mai renumite restaurante din Oradea s-au întrecut vineri în idei de meniuri tradiționale, dar originale, pentru sărbătorile de iarnă. Considerând că Bihorul ar putea atrage turiști și prin calitatea mâncărurilor, Consiliul Județean Bihor a organizat evenimentul „Gastro Bihor 2009", în sala de sport a Universității Oradea. Juriul, format din specialiști și gurmanzi, a decis că Bihorul este cel mai bine reprezentat pe plan gastronomic prin toroș, sarmale și platouri cu șorici și cârnați. Acestea au fost câteva dintre componentele meniului declarat câștigător, pregătit de bucătarul de la Hotel Tranzit. Pe locul doi s-a clasat meniul pregătit de chef-ul de la Hotel Maxim. Călin Lucaciu, bucătar la Hotel Prezident, a încercat o abordare mai altfel a meniului de sărbători. „Noi avem o altă ofertă, fără carne de porc și chestii grele. Propun tartine cu somon marinat și cu ouă de prepeliță, tartine cu ficat de gâscă și mere și miere de albine", a spus Călin Lucaciu, pe care juriul l-a distins cu premiul trei.

Aspect și gust

Un meniu pur bihorean pregătit de firma Costdul, cu sarmale și mămăligă, ciolan și fasole, cel mai apreciat de Răducu Șerbănescu - unul dintre vizitatorii târgului, a fost recompensat cu mențiune de către membrii juriului. Mircea Gelu Budău, director la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, prezent la târg în calitate de membru al juriului, a fost cel mai impresionat de un somon african umplut cu mirodenii și de modul în care au fost aranjate mesele. Naista Oana Lianu, componentă a juriului, a spus că cel mai mult a contat pentru ea faptul că Hotelul Tranzit a produs în bucătăria proprie toate gustările din carne de porc. Cei mai buni bucătari au primit diplome și premii în bani.

Tradiție

Ana Ghețea, plăcintăreasă de peste treizeci de ani, a încântat vizitatorii cu vărzare și plăcinte cu dovleac și pisat, tipic bihorene. De pe masa ei nu a lipsit nici laptele de pasăre.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite