DARTS Campionatul celor mai împătimiți sportivi de pub din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timp de o lună, amatorii sportului cu săgeţi se vor întrece la Campionatul Darts Club Oradea
Timp de o lună, amatorii sportului cu săgeţi se vor întrece la Campionatul Darts Club Oradea

Lunile octombrie şi noiembrie sunt dedicate în Oradea sportului de pub. De marţi, 18 octombrie, Darts Club Oradea găzduieşte a doua ediţie a campionatului local. În fiecare marţi şi joi, până la data de 19 noiembrie, pasionaţii sunt invitaţi să participe la concursul care, pe lângă premii în bani, le va asigura jucătorilor puncte în Campionatul Naţional de Darts.

 „Taxa de participare este de 10 lei/etapă, sumă din care se va constitui şi fondul de premiere, care va fi de minimum 1.500 lei", a declarat Istvan Seres, reperezentantul organizatorilor. Concursul se desfăşoară pe parcursul a 9 etape, 7 etape de campionat şi două Masters-uri. Dacă la jocurile din campionat, regulile sunt clare, la Masters se vor califica primii 16 jucători, care au parcurs cel puţin 50% din etapele concursului.

Club înfiinţat în acest an

 Darts-ul este un joc în care se utilizează un set de trei săgeţi şi o ţintă denumită board. Este cunoscut mai degrabă ca un joc de pub sau club, în realitate însă, la nivel european şi în special în Anglia, este la fel de iubit ca fotbalul. „Cel mai popular joc de darts este 501. În principiu, regula este simplă: fiecare participant începe jocul de la 501 puncte, iar pe măsură ce loveşte ţinta, în funcţie de punctajul realizat, i se scad punctele din cele iniţiale. Câştigător este acel jucător care încheie la 0, dar lovitura de graţie trebuie să fie o dublă", spune Istvan Seres, membru al Darts Club Oradea. Sătui să joace doar de amuzament, prin cafenele, în primăvara acestui an, câţiva împătimiţi au pus bazele primului club de gen din Oradea. „Ne-am gândit că trebuie să jucăm darts într-un cadru organizat, nu pe unde apucăm. Aşa am ajuns să ne întâlnim în fiecare marţi şi joi la antrenamente în clubul Black & White, unde există opt boarduri. Antrenamentele durează până la trei ore. În perspectiva participării la cât mai multe concursuri ne gândim să introducem şi antrenamentele tactice", ne-a mărturisit Istvan Seres.

Darts Club Oradea numără în prezent 15 membri, care se reunesc la antrenamente de două ori pe săptămână. „Darts-ul este un mod de a te relaxa, a socializa, a te întâlni cu prieteni vechi şi noi. Pentru mine este un hobby care s-a transformat în performanţă. Particip la concursuri, joc deja mai bine. Şi nu este un sport numai pentru bărbaţi", susţine Gabriel Pleşca, preşedintele clubului orădean. Pasionat de joc, Gabi Pleşca a participat deja la două campionate naţionale, la Openul Cehiei şi al României, din păcate fără rezultate notabile. Cu toate acestea, Oradea se poate mândri cu jucători de top 20. Sandor Harabula a obţinut anul acesta locul V la un concurs în Timişoara, iar Virgil Vanca s-a situat pe locul III la un concurs în Târgu Mureş.

Orădeni versus vedete internaţionale

Doi dintre membrii clubului orădean de darts au participat săptămâna trecută la Openul de la Bucureşti, la care au fost invitate şi vedete internaţionale. Florin Pleşca a fost adversarul britanicului Dean Winstanley, în cadrul unui set demonstrativ. „A fost o experienţă foarte plăcută şi interesantă. M-am simţit ca într-o adevărată finală British Darts Organisation, cu ochii unei întregi săli aţintiţi asupra mea", a spus la finalul demonstraţiei Florin Pleşca. În ultima zi a concursului, orădenii Gabriel şi Florin Pleşca au jucat sferturile de finală la dublu. Au fost învinşi de greci, dar s-au ales cu puncte în clasament, medalii şi premii.

Sport din secolul al XVIII-lea

Muncitorii londonezi au transformat, în secolul al XVIII-lea, jocul cu săgeţile în sport de perfomanţă antrenându-se opt ore pe zi, iar în secolul XXI orădenii au şansa de a urca în ierarhia naţională promovând jocul cu săgeţile într-un cadru organizat, afiliat la Federaţia de Darts din România.

În prezent, la nivel mondial, englezii şi irlandezii conduc detaşat în clasamentul jucătorilor de top. Cel mai titrat este Phil „The Power" Taylor, de 15 ori campion mondial, performanţă neegalată până în prezent. Tot din Regat vine şi legendarul John „Old Stoneface" Lowe, primul concurent care a realizat jocul perfect într-un eveniment televizat, adică varianta 501 încheiată din 9 săgeţi.

Joc pentru toate buzunarele

Jucătorii spun că oricine poate începe prin a-şi achiziţiona o ţintă şi cele trei săgeţi, chiar şi dintr-un supermarket. Costul setului de darts nu depăşeşte 200 de lei. Diferenţa între un jucător amator şi unul profesionist o face, în primul rând, calitatea materialelor folosite. Echipamentul complet semiprofesionist poate ajunge până la 300 lei. Săgeţile din inox sau alte materiale rezistente pot ajunge până la 150 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite