Comisarul european Corina Creţu, la inaugurarea Podului Centenarului din Oradea: „România riscă să piardă 600 de milioane de euro din fonduri europene“

Comisarul european Corina Creţu, la inaugurarea Podului Centenarului din Oradea: „România riscă să piardă 600 de milioane de euro din fonduri europene“

Comisarul european Corina Creţu, alături de primarul din Oradea, Ilie Bolojan

Aflată la Oradea, la inaugurarea Podului Centenarului din Oradea, comisarul european Corina Creţu a declarat că administraţiile locale din Ardeal sunt “cap de listă la atragerea de fonduri europene, un exemplu de bune practici care trebuie urmat” şi că România riscă să piardă fonduri europene de 600 milioane euro din lipsă de proiecte.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Riscul de dezangajare a fondurilor europene la nivelul României era de 800 milioane euro însă, prin lansarea unur proiecte care vizează finanţări pentru întreprinderile mici şi mijlocii precum şi achiziţia de ambulanţe gradul de absorbţie al fondurilor europene a crescut cu circa 200 milioane euro. Chiar şi aşa, România riscă să piardă 600 de milioane de euro din fonduri europene”, a declarat Corina Creţu. 

Comisarul european Corina Creţu s-a aflat luni, 3 decembrie, la Oradea, la invitaţia primarului municipiului, Ilie Bolojan, pentru a inaugura Podul Centenarului, una dintre cele mai mari investiţii făcute în actualul ciclu bugetar European, după cum a subliniat oficialul European. 
 
Practic, 80% din valoarea investiţiei făcute în noul pod a fost finanţată din fonduri europene. „Comisia Europeană a contribuit cu 2,6 milioane euro în beneficiul orădenilor pentru construcţia acestui pod. Este un proiect emblematic şi una dintre cele mai mari investiţii din actualul ciclu bugetar. Felicit constructorii că au reuşit să îl finalizeze în timp record”, a afirmat Corina Creţu.
 
Construcţia, începută anul acesta, a fost predată de asocierea reprezentată de firma Freyrom în termen record de numai opt luni şi jumătate. Podul, fără picioare în apă, este cea mai mare structură de acest gen din ţară, cu o lungime de 80 metri şi o cale de mijloc de 18 metri.
 
“Investiţia în podul Centenarului s-a ridicat 3,3 milioane euro şi face parte dintr-un proiect mai vast în valoare de 15 milioane euro cofinanţat din fonduri comunitare”, a declarat primarul municipiului, Ilie Bolojan, care a mulţumit atât echipei care a lucrat la acest proiect, de la angajaţii primăriei la constructori cât şi comisarului european Corina Creţu. „În fiecare an de când am aderat la Uniunea Europeană Oradea şi-a dublat bugetul de investiţii ca urmare a investiţiilor Uniunii Europene”, a spus Bolojan.
 
Potrivit edilului, podul va permite introducerea de curse de transport în comun în zona centrală pe străzi care în prezent nu sunt deservite de OTL
 
 Circulaţia rutieră pe Podul Centenarului  a fost deschis pentru maşini luni la ora 12.00, primul vehicul care a străbătut-o fiind Dacie 1.300 din 1978, vopsită tricolor, şi purtând numere de înmatriculare BH18UNR alese pentru că au o semnificaţie aparte, legată de Marea Unire din 1918, proprietarul fiind, culmea, un orădean de etnie maghiară, Ervin Kosza. „Am vopsit maşina în tricolor ca omagiu adus Unirii”, a spus şoferul care a făcut traseul între cele două sensuri giratorii.
 
Tânărul şi-a cumpărat maşina din pasiune pentru Dacii şi a modificat-o cu doar câteva zile înainte de 1 Decembrie având deja în plan ca, anul viitor, să facă cu ea turul României şi să o expună în faţa Casei Poporului. 
 
Atât el, cât şi alţi 100 de şoferi care au traversat podul cu maşinile au primit din partea poliţiştilor locali steaguri tricolore pentru maşină şi urarea: „La mulţi ani România! La mulţi ani români!”
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: