Autonomia maghiară transnaţională se dezbate la Oradea

Autonomia maghiară transnaţională se dezbate la Oradea

Problema autonomiei se dezbate la Oradea

25 de membri ai Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic (Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács - KMAT), din mai multe ţări, participă, vineri şi sâmbătă, la Oradea, la o consfătuire, prezidată de europarlamentarul Tőkés László, trimis al Ungariei în Parlamentul European.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul se desfăşoară la sediul Universităţii Creştine Partium, iar lucrările consiliului au demarat vineri, la ora 10,00.

Reuniunea consiliului are loc în cadru restrains, şi va fi urmată după-masă, de la ora 15,00 de o dezbatere publică pe teme de autonomie în sala festivă a universităţii, în limba maghiară.

La dezbatere vor participa în jur de 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor şi organizaţiilor maghiare, aceasta urmând să continue şi sâmbătă până la amiază.

Consiliul este o organizaţie consultativă întemeiată în anul 2004 prin asocierea mai multor organizaţii politice şi civice, cu scopul de coordonare şi reprezentare a năzuinţei maghiarilor din bazinul carpatic privind autonomia comunitară.

Formaţiunea reuneşte organizaţii din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croaţia, Slovenia şi Austria, care vor autonomia comunităţilor maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea graniţelor.

"KMAT, prezidat de europarlamentarul Tőkés László, se bucură de susţinere atât din partea guvernului maghiar, cât şi din partea comunităţilor maghiare din Europa Occidentală", se arată în comunicatul europarlamentarului Tőkés László.
Din KMAT mai fac parte Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, Consiliul Naţional Secuiesc şi Uniunea Civică Maghiară.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările