Astăzi s-a deschis prima școală de salvatori de vieți din țară, dotată la nivel european

Astăzi s-a deschis prima școală de salvatori de vieți din țară, dotată la nivel european

Cosmin Bulzan va face practică pe un manechin cu un sistem de simulare în valoare de 80.000 de euro

Medicii, pompierii şi salvamontiştii se vor instrui în condiţii similare cu cele reale. Centrul beneficiază de o sală de curs în care poate intra o ambulanţă, dar şi de simulatoare de incendii.

Primul centru de antrenament pentru salvatorii de vieţi din România a fost inaugurat astăzi, la Sântion, la cinci kilometri de Oradea. Acest lucru înseamnă că orădenii vor beneficia de asistenţă medicală la un nivel unic în ţară, având în vedere condiţiile de instruire speciale de care vor avea parte salvatorii de vieţi bihoreni.

În centrul inaugurat astăzi s-au investit 220.000 de euro, plus TVA, printr-un proiect transfrontalier, cu finanţare europeană şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Circa 30.000 de euro au reprezentat finanţare de la Fundaţia pentru SMURD. „Medicii şi pompierii nu se vor mai pregăti singuri, ci vor beneficia de un spaţiu educaţional comun”, a spus Hadrian Borcea, şeful SMURD Oradea.

Potrivit acestuia, salvatorilor de vieţi din Oradea şi Bihor li s-a creat un veritabil teren de antrenament. Există o sală de curs de 150 mp, în care poate intra o ambulanţă, cursanţii putând urmări operaţiunile de salvareîn condiţii reale. „La acest centru participanţii vor face simulări de salvări de sub dărâmături, vor folosi un bazin pentru scufundări, le vor fi simulate incendiile. Vom putea simula şi salvări de la înălţime”, a explicat Hadrian Borcea. 

Siguranţă pentru orădeni


Potrivit lui Mihai Botea, managerul proiectului, construcţia face parte dintr-un program mai amplu de instruire, adresat în egală măsura medicilor sau cadrelor medii sanitare, cât şi personalului tehnic din cadrul serviciilor de salvare: pompieri, salvatori montani, piloţi.
„Va creşte profesionalismul serviciilor medicale de urgenţă şi, implicit, siguranţa orădenilor”, a mai spus Mihai Botea. Invitaţii speciali ai inaugurării de azi au fost Cseke Attila, ministrului Sănătăţii, şi Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările