Zero şanse pentru bolnavii care nu pot respira fără aparat. De ce nu s-au putut preleva la Iaşi două perechi de plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a doua încercare a Centrului Regional de Transplant din Iaşi de a preleva plămânii unui donator aflat în moarte cerebrală a eşuat. Reprezentanţii centrului au mai avut o tentativă similară săptămâna trecută, însă nici atunci nu au reuşit să preleveze plămânii donatorului.

Centrul Regional de Trsansplant de la Iaşi nu a reuşit încă să efectueze o prelevare de plămâni. Dacă, săptămâna trecută, prima încercare de prelevare de plămâni nu a avut loc din cauză că medicul acreditat pentru o astfel de intervenţie era în concediu, în cursul ultimei prelevării de organe, plămânii nu au putut fi preluaţi de medici pentru că nu ar fi fost în stare bună.  

Potrivit coordonatoarei CRT, echipa de medici germani venită de la Munchen să preia organul a refuzat să facă prelevarea pentru că plămânii nu erau în stare bună.

„Medicii veniţi din Munchen au refuzat să facă prelevarea motivând că plămânii nu erau în stare bună”, a precizat dr. Raluca Neagu, medic coordonator CRT.

Iniţial, pentru prelevarea de plămâni de miercuri spre joi din cadrul centrului ieşean, trebuia să sosească o echipă de medicii de la Spitalul AKH din Viena. Ulterior, aceştia au renunţat să vină după organe, în locul lor, la Iaşi venind medicii din Munchen.

„Donatorul a fost un bărbat în vârstă de 46 de ani aflat în moarte cerebrală după un accident vascular cerebral hemoragic. S-au prelevat rinichii şi ţesut osos. Un rinichi a rămas pentru transplant în centrul de la Spitalul «Dr. C.I. Parhon», iar celălalt a fost preluat pentru transplant în Capitală”, a mai completat dr. Raluca Neagu, medic coordonator al activităţii CRT.

Echipa de medici germani a venit la Iaşi cu intenţia de a preleva plămânii întrucât România face parte din organizaţia Eurotransplant, fiind obligată să contribuie cu organe. Pacienţii români beneficiază la rândul lor de organe prelevate în statele membre Eurotraplant. În România, potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, peste 30 de pacienţi au nevoie de plămâni sănătoşi. Şansele de supravieţuire ale pacienţilor depind mai ales de acceptul clinicilor din străinătate pentru a le efectua un transplant.

Mugurel Amariţei, un ieşean care are nevoie urgentă de un transplant de plămâni, a primit un răspuns pozitiv din partea Spitalului Universitar AKH din Viena abia după şapte luni de aşteptare. Pacientul urmează să meargă în Austria pentru analizele de compatibilitate şi ulterior să revină în ţară, cu speranţa că se va găsi o pereche de plămâni compatibili cu organismul său.

În primele şapte luni de activitate din 2016, centrul de transplant ieşean a reuşit să depăşească activitatea de anul trecut. Dacă, în 2015, medicii au efectuat 12 prelevări de organe la Iaşi, anul acesta, până în prezent, s-au efectuat deja 14.
 

Citeşte şi:

Condamnat să trăiască cu doar 17% din plămâni. Statul român nu se arată interesat să trateze un pacient diagnosticat cu o boală gravă acum 5 ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite