Zece motive care generează crize de securitate în lume, în opinia unui expert. Cât contează ştirile false şi manipularea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa de la Universitatea „Al. I. Cuza“
Conferinţa de la Universitatea „Al. I. Cuza“

Întâlnirea legată de securitate la graniţa de est a Uniunii Europene, organizată la Iaşi vineri, 3 noiembrie, cu experţi NATO şi SRI, a stârnit o dezbatere intensă între participanţi. Printre întrebările adresate reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe s-au numărat şi cele privind propaganda rusă, dar şi cele privind infrastructura rutieră.

Secretarul de stat în Ministrul Afacerilor Externe, Alexandru Victor Micula, a răspuns mai multor întrebări legate de problemele de securitate în cadrul conferinţei „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei“.

„În ceea ce priveşte impactul propagandei ruse, toate cancelariile occidentale, inclusiv Bucureşti studiază acest lucru. Nu întotdeauna atunci când vorbim de propagandă, ci despre acţiuni prin care se caută slăbirea credibilităţii statelor, sădirea unei umbre de îndoială în cetăţeanul european. Propaganda rusă nu înseamnă întotdeauna atacuri cibernetice şi fake news, ci acţiuni de credibilizare a instituţiilor statului“, a punctat secretarul de stat în Ministrul Afacerilor Externe, Victor Micula.

Acesta a mai fost întrebat dacă lipsa infrastructurii rutiere din regiune reprezintă un impediment în garantarea securităţii: „Evident o infrastructură care să-ţi lege ţara cum trebuie este importantă atât economic, cât şi din punctul de vedere al apărării“.

Prorectorul Universităţii „Al. I. Cuza“, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob (foto), a transmis că: „Am intrat într-un nou Război Rece“ şi a prezentat o listă cu zece motive care au generat criza de securitate pe plan european şi mondial.

 „1. Criza din Kosovo a creat un precedent extrem de periculos şi s-a spun de atunci.

Prorectorul Universităţii „Al. I. Cuza“

2. Criza economică.

3. Criza din Georgia şi Ucraina.

4. Proiectul Putin şi ofensiva Rusiei. 

5. Defensiva Obama.

6. Proiectul Trump, cu acţiuni contradictorii.

7. Populismul de tip Berlusconi. Cât a schimbat Berlusconi în Italia şi alţii pe la noi, nu se repară în zeci de ani.

8. Criza Uniunii Europene, creşterea numărului de sceptici şi critici ai sistemului european.

9. Creşterea rolului manipulării populaţiei.

10. Războiul informatic“, a punctat prorectorul Universităţii „Al. I. Cuza“, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob.

Acesta a vorbit şi despre situaţia României: „În situaţii de criză am fost total nepregătiţi şi la Primul Război Mondial şi la al Doilea. Cred că ar trebui să avem mai mult curaj şi demnitate. Avem nevoie de solidaritate în lumea politică în ceea ce priveşte politica externă. În ultimă instanţă avem nevoie de un nou proiect de ţară, că nu-l avem“.

Conferinţa va fi urmată de o dezbatere pe securitate cibernetică.- VIDEO

Citeşte şi:

Cum devenim, fără voie, răspândaci ai propagandei ruse: „În epoca internetului, minciuna are picioare lungi şi foarte rapide“

FOTO Roşiile exotice de la Neamţ pentru care clienţii stau la coadă două luni. Cum a explodat afacerea unei tinere din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite