Violenţa şcolară, o problemă globală. Sprijin şi asistenţă pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Violenţa şcolară, sub toate formele ei, limitează dreptul fundamental la educaţie a zeci de mii de copii români, se arată în raportul „Un mediu de învăţare nonviolent pentru toţi copiii” al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Violenţa şcolară a ajuns o problemă globală, ale cărei consecinţe sunt dăunătoare atât pentru elevi, cât şi pentru întreaga societate. „Trebuie să cunoaşteţi existenţa acestei infracţiuni şi consecinţele juridice”, aşa începe lecţia despre violenţa şcolară organizată la nivelul judeţului Iaşi. 

Cauzele multiple ale agresiunilor din şcoală şi urmările acestora determină implicarea instituţiilor prin acţiuni specifice, menite să reducă acest flagel. În Iaşi au loc campanii preventive legate de portul şi folosirea obiectelor periculoase în şcoli. 

Poliţiştii de la Biroul pentru Siguranţă Şcolară Iaşi, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au organizat o acţiune de informare la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iaşi, în cadrul campaniei „Şcoală Sigură, fără port sau folosire de obiecte periculoase”, iar derularea ei la Liceul Leonida nu este întâmplătoare. 

„Având în vedere că acum câteva săptămâni am avut un incident prin care un elev de-al nostru a sesizat un miros ciudat în incinta băii, am sesizat organele competente şi s-a constatat faptul că este posibil să fi fost utilizat un spray paralizant. Aşa că ne-am adresat celor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a demara un astfel de proiect de combatere şi prevenire a violeţei şcolare”, spune profesor Cosmin Pintilie, purtător de cuvânt al Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Iaşi. 

Aproximativ unu din trei elevi din lume a fost victima bullyingului (formă a violenţei şcolare), având consecinţe devastatoare asupra procesului educaţional, ratei de abandon şcolar, sănătăţii fizice şi psihice ale acestora. În România, se estimează că aproape jumătate dintre elevi au fost agresaţi de colegi cel puţin o dată.

Violenţa şcolară şi legislaţia 

Pentru prima dată în legislaţia din România, o menţiune despre violenţa şcolară apare foarte succint în 2016 în „Strategia naţională pentru sănătatea mintală a copiilor şi  adolescenţilor”.

În strategie se menţionează că „Violenţa în şcoli şi abandonul şcolar sunt două din efectele majore ale lipsei unor servicii integrate de sănătate mintală ale copilului şi adolescentului.”, Aceasta este însă singura informaţie referitoare la acest fenomen, nefiind specificate mecanisme concrete de ameliorare. 

Potrivit Consiliului Tineretului din România, o altă măsură adoptată la nivel legislativ este Legea 221/2019 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (…) privind violenţa psihologică – bullying. Aceasta prevede ca fiecare unitate de învăţământ să introducă în regulamentul de ordine interioară obiectivul ,,şcoală cu toleranţă zero la violenţă”.

Potrivit sursei citate, pentru optimizarea prevenirii violenţei psihologice la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ ar trebui să se creeze un grup de acţiune antibullying şi să se implementeze un plan antibullying la baza căruia stau următoarele: Activităţi de informare şi de conştientizare ale fenomenului de bullying; Proceduri de intervenţie în situaţiile de violenţă psihologică; Responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenţiei imediate în cazurile de bullying semnalate sau identificate; Organizarea unor activităţi precum concursuri, teatru, forum ş.a. în scopul încurajării respectării valorilor şi misiunii declarate a şcolii; Activităţi de măsurare a impactului acţiunilor cuprinse în planul antibullying şi a eficienţei grupului de acţiune; Orice alt tip de activitate care are ca scop prevenirea bullyingului.

De prea puţine ori au loc astfel de activităţi în unităţile şcolare din România. 

Sprijin şi asistenţă

Toţi copiii, care sunt supuşi oricărui tip de violenţă, inclusiv celei şcolare, pot beneficia de asistenţă şi intervenţie imediată prin numărul de telefon al copilului 119, care este apelabil în mod gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, 24 de ore din 24.

Apelul va fi gestionat de către consilierii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului care vor alerta Poliţia şi alte organe specializate în cazurile grave, unde este nevoie de o astfel de măsură. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum va arăta cel mai mare aeroport al României, după Otopeni. Lucrările vor dura până la finalul anului 2023

Politicieni de stânga fac jocurile lui Putin şi cer înlocuirea NATO cu o alianţă de ţări nealiniate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite